Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Libyalı yetkililer, petrol fiyatlarındaki düşüşten olumsuz etkilenen ülkenin mali durumunu düzeltmek için, on yıldan daha uzun bir sürenin en sert devalüasyonuna gitmeyi değerlendiriyorlar.

Kıdemli bir merkez bankası yetkilisi olan Ali Jihani, Bloomberg News ile gerçekleştirdiği mülakatta, politika yapıcıların dinarın değerini yüzde 50'nin üzerinde düşürerek dolar karşısında 2.3 ve 2.3 seviyeleri arasına çekebileceğini ve aynı zamanda yetkililerin yurt içi tahvil satışları yoluyla fon toplamak istediklerini belirtti. Yetkiliye göre dinarın, dolar karşısında 4 civarında olan karaBorsa fiyatıyla arasındaki boşluğu daraltacak olan hamlenin zamanlamasına henüz karar verilmiş değil.

Jihani, söz konusu devalüasyonun merkez bankası kurul üyeleri, kanun yapıcıların ve başkanlık konseyi üyelerinin katılımıyla bu ay Tunus'ta gerçekleştirilen bir toplantıda tartışıldığını ifade etti. Devalüasyonun onaylanması durumunda, Birleşmiş Milletler'in desteklediği Başbakan Fayez Al Sarraj'ın ülkeyi tek bir çatı altında toplamak ve IŞİD gibi radikal grupların üstesinden gelme misyonu ile Mart ayında göreve gelmesinden bu yana ekonomiyi onarmak adına atılan en önemli adım olacak.