Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Döviz piyasalarının sakinliği, volatilitedeki artışın kapıda olduğunu belirten bazı traderlara göre sadece fırtına öncesi sessizlik.

JPMorgan Chase & Co. Endeksi'ne göre küresel döviz piyasalarındaki fiyat dalgalanmaları bu hafta, Ocak ayından bu yana görülen en düşük seviyesine geriledi. Doların euro karşısındaki volatilitesine ilişkin üç aylık göstergesi Aralık 2014'ten bu yana en düşük seviyesine gerilerken yen karşısındaki volatilitenin göstergesi iki ayın düşüğüne ulaştı.

İngiltere ve ABD tatilleri öncesi bu sakinlik kalıcı olmayabilir. İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinde kalıp kalmamasına ilişkin gidilecek oylamadan Fed toplantılarına ve ABD Başkanlık seçimine kadar riskler küresel çapta para birimlerini hareketlendirebilir. Londra'da Societe Generale SA stratejisti Kit Juckes'e göe risk göstergeleri arasında artan korelasyon, bir gösterge düştüğü zaman, diğerlerinin de aynı eğilimde olduğunu anlamına geliyor.

Juckes, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta, "Piyasalarda düşük volatilite gördüğünüz, doların bir miktar yumuşak seyrettiği ve herşeyin iyi olduğu bu sakin dönem için çok ince bir çizgi var. Engebeli bir yaz, bana hala ciddi vir risk gibi geliyor" dedi.

JPMorgan'ın gmstergesi bu hafta 0.86 yüzde puanı düşerek 5 Ocak'tan bu yana en düşük düzeyine geriledi. Euro/Dolar paritesinde üç aylık volatilite yüzde 8.52'ye geriledi. Yen volatilitesinin göstergesi ise yüzde 10.1'e geriledi.

Haziran ayı döviz traderları için önemli bir ay olacak. Aynı ay içerisinde yakın günlerde hem İngiltere'nin Brexit referandumu hem de Fed politika toplantısı gerçekleşecek.