Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uzun süredir devam eden eksi faiz uygulaması, Avrupa şirketlerinin yatırımlarını canlandırmakta başarısız oluyor. Euro bölgesindeki şirketlerin büyük çoğunluğu teşvik önlemlerinin büyüme planları üzerinde hiçbir etkisi olmadığını belirtiyor.

İsveçli borç tahsildarı Intrum Justitia AB'nın 2016 Avrupa Ödeme Raporu'na göre ankete katılan 9,440 şirketin yaklaşık yüzde 84'ü düşük faizlerin yatırım yapma isteklerini artırmadığını belirtti. Daha endişe verici olan ise bu oranın geçtiğimiz yıl yüzde 73 seviyesinde gerçekleşmiş olması.

Intrum Justitia CEO'su Mikael Ericson, söz konusu raporda "Ekonomik büyüme yaratmak istikrar ve iyimserlik gerektirir. Belli ki faizlerin bir yıldan uzun süre rekor düşük seviyede tutulması istikrar yaratmadı" dedi.

Dğşen yatırımlara ilişkin işaretler, Avrupa boyunca büyümedeki canlanmayı eksi faizler ve parasal genişleme ile tetiklemeye çalışan merkez bankalarının stratejisine ilişkin soru işaretlerine neden oluyor. 

Intrum, Yatırımlara dair hesaplama, gelecekle ilgili varsayımları da içerir. Bu varsayımlarım da gelecekte istikrar ve bolluk olacağı inancını içermesi gerekir. Belki de eksi faizler istikrarı işaret etmiyor. Acaba onun yerine hala sıradışı bir durumun içinde olduğumuzu mu gösteriyor?" dedi.