Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Altın fiyatları, Fed'in faizi önümüzdeki aylarda sabit tutacağı beklentisi ile dolarda görülen düşüşün etkisiyle iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Traderlar, geçen hafta hayalkırıklığı yaratan ABD istihdam verisi sondsı, ABD'de faiz artırımına ilişkin beklentilerini geri çektiler. Fed fonları (Fed'in gösterge faizi) vadelilerine göre, traderlar, bu ayki toplantıda Fed'in faiz artırımına hiç şans vemiyor. Haziran başında bu toplantıda faiz artırımı olasılığı yüzde 22 olarak görülüyordu. Temmuz ya da Eylül toplantılarına faiz artırımı olasılıkları ise sırsıyla yüzde 18 ve yüzde 39 olarak görülüyor.

Düşük borçlanma maliyetleri, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor ve altın genellikle dolar ile ters yönde hareket etiyor. Bloomberg Dolar Spot Endeksi Çarşamba günü bir ayın en düşük seviyesine indi. Fed'in bir sonraki toplantısı 15 Haziran'da sona erecek.

Londra'da Capital Economics Ltd. emtia ekonomisti Simona Gambarini, "Bu ay bir faiz artırımı olmayacak gibi görünüyor ve muhtemelen gelecek ayda da olmayacak," dedi ve "Sonuç olarak, altın yükseliyor ve dolar düşüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.8 kadar yükselerek ons başına 1,253.62 dolar ile 22 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, Londra saati ile 11:20'de 1,252.93 doalra geldi. Fiyatlar Aralık ayında 2010'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yaklaşık yüzde 20 değer kazandı.

Londra'da Baring Asset Management Ltd.'den Clive Burstow'a göre, altın muhtemelen tabanı buldu ve önümüzdeki aylarda İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden olası çıkışı, ABD para politikası ve İspanya ve ABD seçimleri gibi risklerden destek bulacak.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü 0.9 ton artarak, 1,860.9 tona çıktı ve yükselişini altıncı güne taşıdı.

Gümüş 19 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 2 yükselişle ons başına 16.7232 dolara çıktı. Platin yüzde 0.9 yükselirken, palladyum yüzde 1 prim yaptı.

(14:30'da güncellendi)