Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:45'te güncellendi)

Altın fiyatları, tarihi referandum öncesi İngiltere'de Avrupa Birliği'nde (AB) kalma taraftarlarının ağır bastığını gösteren bir anketin ardından, güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin zayıflaması sonrası, yaklaşık bir ayı en güçlü düşüşünü gerçekleştirdi.

Altının onsu yüzde 1.6 ile 24 Mayıs'tan bu yana en güçlü kaybı gerçekleştirerek 1,278.10 dolara kadar düştükten sonra, Londra saati ile 12:45'te 1,280.15 dolara geldi. Sterlin ile fiyatlanan altın yüzde 3.5 ile yaklaşık bir yılın en sert düşüşünü göstererek ons başına 873.08 sterline geriledi. Metal Perşembe günkü üç yılın en yükseğinden yüzde 6.7 düştü

Altın, İngiltere'deki AB üyeliği referandumunun sonucuna ilişkin beklentilerle yüksek oranda ilişkili seyretmekte ve İngiltere'nin AB'de kalma olasılığının artması altını olumsuz etkiliyor. Bu algı geçen hafta, Fed Başkanı Janet Yellen'ın, İngiltete'deki oylamanın faizin değiştirilmeme kararı alınrken dikkate alındığını söylemesi ile güçlendi.

Londra'da Macquarie Group Ltd. değerli metaller analisti Matthew Turner, "AB'de kalmayı destekleyen kampa yönelik desteğin artması ABD para politikası üzerinde etkili olabilir be AB'de kalınmasına yönelik bir sonucun çıkması, Fed'e faiz artırımını öne alması için imkan sağlar," dedi ve "Kamuoyu araştırmaları volatil, bu nedenle, buna bakarak erken hareket etmek cesaret istiyor. Ancak böyle durumlarda şansın cesaurların yanında olduğunu düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Survation'ın The Mail on Sunday için düzenlediği anket, AB'de "kalma" yanlılarının yüzde 45 ve "ayrılma" taraftarlarının ise yüzde 42 olduğunu gösterdi. Geçen hafta AB yanlısı milletvekili Jo Cox'un öldürülmesi sonrası referandum kampanyaları askıya alındı. Cox'u öldürmekle suçlanan kişi, mahkemeye ilk çıkışında hakimin kimliğini beyan etmesini istemesinin ardından "Vatan hainlerine ölüm, İngilterey3 özgürlük" şeklinde konuştu. Söz konusu kamuoyu yoklaması Cox'un ölümünün ardından yapıldı.

Sterlin Pazartesi günü dolar karşısında yüzde 2.2 ile Mart 2015'ten bu yana en hızlı gün içi yükselişini gerçekleştirdi.

Referandum yaklaşırken, yatırımcılar altın destekli exchange traded fonları (ETF) yoluyla altın varlıklarını artırırken, hedge fonları, metalin yükseleceği beklentisi ile açtıkları pozisyon (uzun pozisyon) sayısını ikinci en büyük seviyesinde tutuyor. Cuma itibariyle, ETF'lerdeki varlıklar yüzde 0.4 artarak 1,895.13 tona çıktı ve Ekim 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Para yöneticileri, 14 Haziran'da biten haftada, altın vadeli ve opsiyon kontratlarında net uzun pozisyon sayısını yüzde 29 artırarak 240,862'ye çıkardı. Tüm zamanların en yüksek seviyesi Ağusrtos 2011'de 253,653 kontrat ile görüldü. Comex piyasasında işlem hacmi Pazartesi günü ortalamanın üzerinde gerçekleşti ve 100 günlük ortalamasının yüzde 70 üzerine çıktı.

Gümüş yüzde 0.8 düşüşle ons başına 17.3594 dolara indi. Gümüş destekli ETF varlıkları Cuma günü 152.3 ton düşüşle 20,079.9 tona indi ve 15 seansta ilk kez aşağı yönde hareket etti. Bu, Bloomberg'in derlediği verilere göre Aralık 23014'ten bu yana en büyük düşüşü işaret ediyor.

Spot platin yüzde 0.3 yükselerek ons başına 973.23 dolara ulaştı.

Palladyum yüzde 1.2 yükselerek ons başına 540.78 dolara çıktı.

(16:45'te güncellendi)