Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışının (Brexit) olası ekonomik etkileri ile birlikte dünya piyasalarındaki sarsıntının ardından, Brexit oylamasının yansımaları, Cuma günü iki yılın en yüksek seviyesine çıkan altının daha da yükselebileceği anlamını taşıyor.

Bloomberg'in Cuma günü, New York'tan Londra'ya, 12 analist ve tradera dayandırarak hazıraldığı anketin sonuçlarına göre, altın yıl sonunda ons başına 1,424 dolara çıkabilir. Bu durumda metal Ağustos 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşacak ve şmdiki seviyelerine göre yüzde 7 daha yükselecek. Anket katılımcıların tahminlerini 1,375 dolar ile 1,600 dolar arasında geldi.

Perşembe günü gerçekleştirilen referandum öncesi, merkez bankacılar, AB'den çıkışın küresel ekonomiye yıkıcı etkilerinin olabileceği uyarılarında bulunmuştu. Fed Başkanı Janet Yellen, bu ayki politika toplantısında faizi değiştirmeme kararı alınmasının faktörlerinden birinin Brexit "sonuçları" olduğunu söyledi. Traderlar şimdi, borçlanma maliyetlerinin kasım sonuna kadar yükseltilme olasılığını yüzde 1.9 olarak görüyor. Düşük faiz altın için olumlu, zira bu durum metale yönelik değer koruma talebinin artmasını sağlıyor.

Ağustos vadeli altın kontratları, Comex piyasasında, Cuma günü yüzde 7.9 kazançla 1,362.60 dolara kadar çıkarak Mart 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra, yüzde 4.7 artarak ons başına 1,322.40 dolardan kapandı.