Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:25'te güncellendi)

Altın, İngiltere'de Perşembe günkü referandumun Avrupa Birliği'nden ayrılma (Brexit) şeklinde sonuçlanmasının yansımalarının güvenli liman niteliğindeki varlıklara alım getirmesi ile birlikte, son yedi yılın en hızlı yükselişini daha da genişletti.

Altın fiyatları, sterlinin rekor düşüşünü daha da derinleştirmesi ve Avrupa hisse senetlerinin Şubat ayından bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından yükselişini ikinci güne taşıdı. Altın Cuma günü, referandum sonuçlarının tüm piyasalarda kargaşa yaratması ile birlikte yüzde 4.7 sıçradı ve altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarında 4.3 milyar dolar ile dört yılın en büyük artışı meydana geldi.

Altın bu yıl, yatırımcıların servetlerini korumaya uğraşmaları ve Fed'in gösterge faizi düşük seviyede tutacağını işaret etmesinin ardından yüzde 25 ralli yaptı. Bloomberg'in Cuma günü, New York'tan Londra'ya, 12 analist ve tradera dayanarak düzenlediği ankete göre, altın bu yılın sonuna kadar ons başına 1,424 dolara kadar yükselebilir. Bu, Ağustos 2013'ten bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor.

Goldman Sachs Group Inc., bugünkü e-posta raporunda, Brexit oylamasının ABD faiz piyasalarına yansımalarının ve güvenli liman varlıklarına kaçışın muhtemelen devam edeceğini kaydetti. Banka, ayrıca, 3 aylık dönem için altın fiyat tahminini ons başına 1,200 dolardan 1,300 dolara, altı ay için 1,180 dolardan 1,280 dolara ve 12 ay için ise 1,150 dolardan 1,250 dolara yükseltti.

Londra'da Sharps Pixley Ltd. CEO'su Ross Norman, "altında fiziki alımlar aşırı yüksek seviyede," dedi ve şirketinin talebi karşılamak için Almanya ve İsviçre'den acil tedarik kullanmak zorunda kaldığını belirtti. Norman, "Bu yalnızca İngiltere'de olan bir durum değil. Avrupa'daki meslektaşların da güçlü alımlarla karşılaşıyor" şeklinde konuştu.

Spot altın yüzde 0.8 yükselerek Londra saati ile 11:15'te ons başına 1,325.79 dolara çıktı. Fiyatlar Cuma günü yüzde 8.1 kadar yükselerek iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Yatırımcı Endişeleri

Yatırımcılar, İngiltere Maliye Bakanı George Osborne'un piyasaları yatıştırmaya yönelik çabalarına rağmen endişe duymaya devam ediyor. Başbakan David Cameron Cuma günü istifasını açıkladı, muhalefetteki İşçi Partisi kaosa sürüklendi ve iskoçya İngiltere'den ayrılmak için ikinci bir referandumdan söz ediyor.

Rusya'nın en büyük altın madencilik şirketi Polyus PJSC'nin CFO'su Mikhail Stiskin, "Artan istikrarsızlık altını yukarı itecek," dedi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü 17.5 ton artarak, 1,922.1 ton ile Ekim 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Varlıklarda 4.3 milyar dolarlık artış 2012'den bu yana en büyük günlük artışı işaret ediyor.

Altın madencilik şirketleri Fresnillo Plc ve Randgold Resources Plc, sırasıyla yüzde 8 ve yüzde 7.6 yükselerek, Pazartesi günü FTSE 100 Endeksi'nin en iyi performans gösteren hisseleri oldu.

Altın vadeli kontratlarının işlem hacmi New York Comex piyasasında 100 günlük ortalamanın yüzde 61 üzerindeydi.

Gümüş fiyatları fazla değişmezken, platin yüzde 0.3 ve palladyum yüzde 0.4 yükseldi.

(15:25'te güncellendi)