Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

1992'de sterline karşı aldığı pozisyonla hedge fonları tarihine geçen milyarder yatırımcı George Soros, Cuma günü İngiltere para birimi sterlinin sert düşüşünde aynı tarihi tekrar yazamadı.

Soros, Cuma günü İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmaya karar vermesinin öncesinde, sterlinde uzun pozisyona sahipti. Pazartesi günü e-posta yoluyla yapılan açıklamada, Soros'un, "İngiltere'nin kalacağını iddia ederken, sterlin aleyhine spekülasyon yapmadığı" belirtildi. Açıklamaya göre, Soros, "Genel olarak dünya piyasaları hakkında ayı görüşe sahip olması nedeniyle" diğer yatırımlarından kar etti.

İngiltere ve AB arasında dönüm noktası olan referandum öncesindeki günlerde, Soros, seçmenlerin Brexit'in gerçek maliyetlerini küçümsediğini öne sürererk, sterlinin dolar karşısında yüzde 20 kadar değer kaybedebileceğini söylemişti. Cuma günü sterlin yüzde 8.1 düşüşle son 30 yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Sterlin Pazartesi düşüşünü sürdürdü.

Soros, 25 Haziran'daki yazısında, "Şimdi bir çok kişinin korktuğu felaket senaryosu gerçekleşti, ve bu durum AB'nin parçalanmasını pratikte geri dönülemez hale getirdi" ifadelerini kullandı. Soros, "Reel ekonomi üzerindeki sonuçları ancak 2007-2008 finansal kriziyle karşılaştırılabilir olacak" dedi.