Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:25'te güncellendi)

Altın fiyatları, İngiltere ve Japonya'da olası teşviklerin desteği ile hisse senetlerindeki yükseliş ve beklenenden daha iyi çıkan ABD tarım dışı istihdam verisinin Fed'in yıl sonuna kadar faiz artırımına gitme ihtimalini yükseltmesi sonucu kayıplarını korudu.

Altının onsu fazla değişmeyerek, Singapur saati ile 14:54'te 1,335 dolarda kaldı. Ons altın Pazartesi günü, yüzde 0.8 düşüşle kapanmadan önce, 1,375.34 dolar ile Mart 2014'ten bu yana en yüksek güniçi seviyesini gördü. Gümüş vadelileri Çin piyasasında Ekim 2013'ten bu yana en yüksek kapanışına yöneldi.

Altın bu yıl, İngiltere'de düzenlenen referandumda Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararının (Brexit) çıkması sonrası finans piyasalarında görülen kargaşa ile birlikte güvenli liman niteliğindeki varlıkara gelen talep ve Fed'in para politikasını sıkılaştırmayı geciktirmesinden fayda gördü. Öte yandan, küresel piyasalarda risk iştahı, İngiltere Merkez Bankası'nın bu haftaki toplantısında faiz indirimine gideceği beklentisi ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin, koalisyonun seçim zaferi sonrası mali teşviği artırmayı planladığını kaydetmesi ile birlikte geri döndü.

Tokyo'da Emori Capital Management Inc. başkanı Tetsu Emori, "Piyasalar göreceli olarak risk alıyor görünüyor," dedi ve "Bu durumda, para altın piyasasında çıkarak hisse senedi piyasına yönelmeli. Ancak halen, altın 1,350 dolar seviyesinde destek buluyor. Yatırımcılar varlıklarını altın tutarak koruyor" şeklinde görüş bildirdi.

Emori, alının düşük faiz ve zayıf dolar ortamında destek bulmaya devam edeceğini sözlerine ekledi. ABD'de Cuma günü açıklanan beklenenden güçlü istihdam verisi sonrası, traderlar şimdi, Fed'in Aralık sonuna kadar faiz artırma olasılığjı yüzde 29 civarında görüyor. Bu olasılık Perşembe günü yüzde 12 seviyesindeydi. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi olmayan altının cazibesini azaltıyor. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü 6.3 ton artaaj 2,012.65 ton ile Temmuz 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Çin'de Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzede 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.3 düşerek 292.10 yuana (ons başına 1,357.62 dolar) geriledi. Aralık vadeli gümüş kontratları yüzde 0.2 yükselerek kilogram başına 4,515 yuana (ons başına 20.9926 dolar) çıktı.

Spot gümüş yüzde 0.4 değer kazanırken, platin yüzde 0.5 ve palladyum yüzde 0.6 düştü.

(11:25'te güncellendi)