Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye'de geçen hafta yaşanan başarısız darbe girişimi ve dün akşam S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu düşürmesinin ardından Dolar/TL 3.09'u aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye, görünümünü negatife düşüren S&P'nin siyasi bir karar aldığını belirten Erdoğan "Türkiye ile senin ne alakan var. Türkiye senin şu anda zaten üyen falan değil. Daha önce de bunları yaptın. 'Bizim seninle alakamız yok' dedik ve kestik ilişkiyi. Şu anda siyasi bir karar açıklıyor, kendine göre. Yani 'Ben bunu açıklarsam, acaba Türkiye'de yatırımlar durur mu?' S&P boşuna uğraşma, bizimle hele hiç uğraşma. Aynı şeyleri bundan önce de yaptınız tutmadı ve bugün de tutmaz" yorumunu yaptı. 

Öte yandan dün gece saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ülkede 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

Yaşanan bu gelişmelerin ekonomiye ve piyasalara etkilerini Bloomberg HT'ye değerlendiren uzmanlar dalgalanmalar olabileceğini ancak gelecek haber akışına bağlı olarak normalleşme olacağını belirtiyor.

- BorsaDA BEKLENTİ

Saxo Capital Markets Strateji Müdürü Cüneyt Paksoy yapısal reformların devamı çok önemli olacağını vurgulayarak "Ara ara rekorlar görülecek ama reformlar ve önlemler artarak devam ettikçe kur tekrar normalleşme içine girecek...Arada kur ve faizde hareketlilik olsa da ekonomiye tahribat verecek şekilde kalıcı olmayacağını düşünüyorum" yorumunu yaptı.

Kur ve faize bağlı olarak borsadaki satışın çok ekstrem olmadığını belirten Paksoy, "Borsa İstanbul'da 74 bin önemli bir destek. Satışlar orada normalleşirse ve yatırımcıya OHAL'in çözüm için fırsat olduğu mesajı verilirse yukarı tepki gelebilir. 73-74 bin bandı çalışmıyorsa dikkat edilmeli." yorumunu yaptı.

- DOLAR/TL'DE HEDEF NERESİ?

Paksoy, "Teknik dinamikler yukarı yönlü 3.10-3.15 bandının ara ara test edilebileceğini gösteriyor. Ama orası aşılmazsa 3.05'in altında 3'ün de test edileceğini gösteren dinamik var. Şuradan alın demek için erken..Dünkü kararların nasıl fiyatlanacağını görmeliyiz" yorumunu yaptı.

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu dolara ilişkin Bloomberg HT'ye "3.06'nın üzerinde dengelenme var. Daha da aşağıya düşüşler olmayabilir. Tansiyon bir süre dah yüksek olacak. 3.09'lar yeniden zorlanabilir..Sepette 3.27'lere ulaşmadan Merkez'den somut adımlar beklemiyorum. Kurda 3'lere düşüş için algılamaların daha yumuşak hale geçmesi lazım." dedi.

Moody's ve Fitch kararlarının da önümüzde durduğunu hatırlatan Turşucu "Onları görmeden de sakinleşme zor gibi duruyor" dedi.

Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal ise yabancı algısında tedirginlik olmasının normal olduğunu, bu süreçte sakin olup beklemek gerektiğini söyledi. Atılal "Ekonomi yönetimi yabancılara net şekilde ne yapacağını anlatmalı" dedi.