Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, ABD ve Japonya'daki merkez bankası toplantıları öncesi, Fed politika yapıcılarının yılın kalan kısmında faiz artırımı olasılığı için kapıyı açık bırakmalarının beklenmesi ile birlikte, iki günlük kaybını korudu.

Spot altın, Pazartesi günkü seviyesi olan ons başına 1,315.60 doalrdan, Singapur saati ile 11:36'da 1,315.66 dolara geldi. Fiyatlar son iki günde yüzde 1.2 geriledi.

Altın, güçlü dolar ve hisse senetlerindeki yükselişin talebi olumsuz etkilemesi ile birlikte, 11 Temmuz'da gördüğü iki yılın en yüksek seviyesinden geri çekildi. Fed'in bu haftaki toplantısında faizde değişikliğe gitmesi beklenmezken, traderlar, şimdilerde Aalık ayında bir faiz artırımını yüzde 48 olasılıkla fiyatlıyor. Bu olasılık bir ay önce yüzde 15 seviyesindeydi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları Pazartesi günü yaklaşık iki haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "Piyasa, Fed'in belki de bu yıl bir faiz artırımına gidebileceğini işaret etmesinden dolayı biraz endişeli," dedi ve "Elbette bugün bir başlangıç var (Fed) ve bu durum tedirginliği başlatıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Yatırımcılar ayrıca, Japonya Merkez Bankası ve Japon hükümetinden gelebilecek olası teşvik tedbirlerine de bakıyor. Bloomberg'in anketine katılan 41 ekonomistin 32'si, Japonya Merkez Bankası'jın 28-29 Temmuz toplantısında gevşemeye gideceğini düşünüyor.

Altın destekli ETF'lerdeki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü 4.5 ton düşerek 2,000.5 tona indi. Bu 12 Temmuz'dan bu yana en güçlü düşüşü işaret ediyor.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.1 düşerek 283.10 yuana (ons başına 1,318.31 dolar) indi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.1 düşerken, gümüş yüzde 0.7 tırmanarak kilogram başına 4,325 yuana ulaştı.

Spot gümüş Londra'da yüzde 0.2 yükselirken, platin yüzde 0.2 ve palladyum yüzde 0.5 geri çekildi.