Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın fiyatları, faiz artırımının zamanlamasına ilişkin işaretlerin gelebileceği Fed toplantısı öncesi, yatırımcıların Japonya'da teşvik haberlerini de izlemeleri ile birlikte, sıon dört günde üçüncü kez düştü.

Spot altın yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,315.93 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 11:50'de 1,318.38 dolara geldi. Metal bu yıl yüzde 24 değer kazandı.

Altının 2016 yılındaki rallisi, yatırımcıların dikkatlerini Fed toplantısına ve Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını gevşetip gevşetmeyeceğine yöneltmesi ile birlikte daraldı. Traderlar Fed'in çarşamba günü sona erecek toplantısında faiz artırımı olasılığını yalnızca yüzde 10 görürken, Aralık ayı için olasılık, bir ay önceki seviyesi olan yüzde 15'ten yüzde 50'ye çıktı. Teşviğin artırılması kararı alınması beklenen Cuma günkü Japonya Merkez Bankası toplantısı öncesi, yen, hükümetin mali paket açıklayabileceğ spekülasyonuna bağlı olarak değer kaybetti.

Büyük Beklentiler

Singapur'da Phillip Futures Pte stratejisti Bryan Lum, "Altın, piyasaların dikkatlerini Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) toplantısına çevirmesi ile birlikte dar bir bantta seyrediyor," dedi ve "Fed'in Aralık ya da hatta belki Eylül ayında faiz artırımını işaret edebileceğine ilişkin beklentiler yüksek, ancak ABD merkez bankası daha güvercin bir söylem kullanarak hayalkırıklığı yaratabilir" şeklinde görüş bildirdi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini hösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 kadar yükseldi ve son dört günde üçüncü kez yukarı yönde hareket etti. Altın genellikle dolar ile ters yönde hareket ediyor.

Diğer merkez bankaları da piyasaların dikkatlerini üzerlerine çekiyor. İngiltere Merkez bankası politika yapıcısı Martin Weale, Salı günü Financial Times'a yaptığı değerlendirmede, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararının (Brexit) ekonomiyi beklenenden daha fazla olumsuz etkilediğini ve artık acil bir teşvikten yana olduğunu söyledi. İngiltere Merkez Bankası'nın politika toplantısı 4 Ağustos'ta gerçekleştirilecek.

Lum, "İngiltere Merkez Bankası henüz faiz indirimi kararına gelmedi, ancak Brexit'e ilişkin belirsizlik dikkate alındığında, merkez bankalarının ytemkinli bir tutum takınmaya devam edeceklerini düşünüyorum" dedi ve "Bu görünüm dikkate alındığında, altın fiyatlarının destek bulmaya debam etmesini ve yukarıya yönlenmesini bekliyorum" şeklinde konuştu.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü 4.4 ton düşerek 1,996.23 tona indi. Bu 1 Temmuz'dan beri en düşük seviyeyi işaret ediyor.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.3 düşerek 283.09 yuana (ons başına 1,319.87 dolar) geriledi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altın kontratı yüzde 0.3 düşüşle gram başına 284.45 doalra gerilerken, gümüş yüzde 0.3 kayıpla kilogram başına 4,320 yuana indi.

Spot gümüş Londra'da yüzde 0.5 düşerken, platin yüzde 0.3 geriledi ve palladyum fazla değişmedi.