Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), bugünkü politika toplantısında, exchange traded fonları (ETF) alımlarını genişletirken ve dolar borç verme programını ikiye katlarken, parasal teşviğin temel kısmını oluşturan devlet tahvili alımlarında değişikliğe gitmekten kaçındı.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda ve başkanlık ettiği kurul, bugün Tokyo'da yaptığı açıklama ile, ETF alım programını yıllık 6 trilyon yene (58 milyar dolar) genişletti. Beklenmedik bir gelişme olarak, Kuroda, BOJ politikasının etkinliğinin Eylül ayında yapılması programlanan toplantıda değerlendirlmesi talimatını verdi.

Merkez bankası, parasal tabanı yıllık genişletme hedefini 80 trilyon yende (779 milyar dolar) tuttu. BOJ parasal tabandaki artışı temel oalrak devlet tahvili varlıklarındaki artış yoluyla gerçekleştiriyor. BOJ ayrıca, gösterge faizi değiştirmeyerek eksi yüzde 0.1'de bıraktı. Dolar borç verme programı ise 24 milyar dolara çıkarıldı.

71 yaşındaki Kuroda, bu adımı atarak, iki gün önce, şimdi artık büyüme ve enflasyona desteğin temel yükünü üstlenen 28 trilyon yen tutarında mali teşvik programı açıklayan Başbakan Shinzo Abe'ye destek verdi. BOJ, kendi paketi ile uyumlu bir teşvik açıklaması konusunda hükümetten gelen baskı ile karşı karşıyaydı ve bu durum, Kuroda ve çalışma arkadaşlarının bugün para politikasında hiçbir değişiklik yapmama yönünde karar almasını güçleştirmişti.

Norinchukin Research Institute ekonomisti Takeshi Minami, "BOJ bu kez siyasi baskılara karşı koyamadı," dedi ve "BOJ negatif faiz konusunda bir şey yapamazdı, zira bu araç popüler değil. Bu teşviğin sonu anlamına gelmiyor ve daha da gevşeme konusunda beklentiler devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.