Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) hazine tahvili alımlarını genişletmemesi ardından dolar karşısında yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı. Tahvil alımları, BOJ'un eşi benzeri görülmemiş para politikasının dayanak noktasını oluşturuyor.

Japon Yeni, BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda ve kurulunun exchange traded fon (ETF) alımlarını 6 trilyon yene (58 milyar dolar) çıkarma yönünde aldığı Cuma günkü kararın ardından 31 önemli paranın tamamı karşısında yükseldi. BOJ, tahvil alım programını 80 trilyon yen ve merkez bankası mevduat faizini eksi yüzde 0.1 seviyesinde bıraktı. Bloomberg anketine katılan 41 ekonomistin 32'sinin tahminleri teşvik paketinin genişleyeceği yönündeydi.

Yen, Tokyo saatiyle 13:23'te dolar karşısında yüzde 1.9 değer kazanarak 103.35 seviyesine yükseldi. Japon Yeni, Brexit referandumu sonrasındaki en güçlü kazancına yöneldi. Japonya 10 yıl vadeli tahvil vadeli kontratları, Mayıs 2013'ten bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

İngapur'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Asya araştırma birimi yöneticisi Khoon Goh, “BOJ kararı piyasanın yüksek beklentilerini karşılama konusunda başarısız oldu. Kuroda'nın Eylül ayı toplantısında daha fazla genişlemeye gidilebileceğinin sinyalini vermesine karşın, genel anlamda bu piyasalar için büyük bir hayal kırıklığı oldu” dedi.