Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, Cuma günkü merkez bankası toplantısı ardından gerçekleştirilen basın toplantısında, para poitikası ve ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu.

“BOJ bugün genişlemeci politikayı güçlendirmeye karar verdi” diyen Kuroda, güvenin kötüleşmesini önlemek için ek genişlemeye gidildiğini belirtti. Kuroda, BOJ'un proaktif ekonomik faaliyeti desteklemeyi istediğini söyledi.

Genişlemeci politikanın hükümet hamlelerini desteklemeye yardımcı olacağını belirten BOJ Başkanı, hükümetin mali teşvik ve yapısal reform için çabaladığının altını çizdi. Japonya ekonomisinin ılımlı bir toparlanma sürecinde olduğunu söyleyen merkez bankası başkanı, çekirdek enflasyonun bir miktar azaldığını, buna karşın enflasyon trendinin iyileşmesini beklediğini dile getirdi.

TÜFE'nin 2017 yılı sonunda yüzde 2 hedefini görmesini bekleyen Kuroda, BOJ'un enflasyon hedefi için risklerin yüksek olduğunu vurguladı. Kuroda, enflasyon yüzde 2 seviyesinde istikrar kazanıncaya kadar BOJ'un parasal genişlemeye devam edeceğini belirtti.

Eksi faizlerde daha fazla indirime gitmenin etkisinin çok büyük olacağını söyleyen BOJ Başkanı, exchange traded fon (ETF) alımlarının şu an en uygun seçenek olduğunu ifade etti. Kuroda, eksi faizlerin veya parasal genişlemenin sınırlarına gelinmediğini söyledi. BOJ Başkanı, merkez bankası politikalarının etkilerinin bir sonraki toplantıda değerlendirmeye alınacağını aktardı.

Kuroda, yüzde 2 enflasyon hedefine nasıl ulaşılacağının en yakın zamanda tekrar gözden geçirileceğini ifade etti. BOJ'un hisse senetlerinde bir herhangi bir seviyeyi hedeflemediğini belirten Kuroda, ETF alımlarındaki artışın piyasanın işleyişini bozmayacağını belirtti.

Eylül toplantısındaki değerlendirme öncesinde BOJ'un gelecekte ne yapacağını söyleyemeyeceğini ifade eden merkez bankası başkanı, ne yapılması gerektiğinin değerlendirme sonrasında gözden geçirileceğini söyledi. Kuroda, BOJ'un başka birşeye ihtiyaç duyulup duyulmadığını gözden geçirdiğine değindi. Değerlendirme sonrası gerekli adımların atılacağının altını çizen BOJ Başkanı, bugünkü karar öncesine hükümet baskısı hissetmediklerini belirterek, BOJ'un hükümet ile olan iletişiminin iyi olduğunu vurguladı. Genişlemenin ekonomik koşullara bağlı olduğunu belirten Kuroda, yüzde 2 enflasyon hedefini değiştirme niyetleri bulunmadığını aktardı.