Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, geçtiğimiz haftanın sonlarında S&P 500 Endeksi'ni zirveye ve hisse senetlerinin değerlerini yedi yılın en yüksek seviyesine çıkartan rallinin ardından, şirketlerin düşüşle geçen arka arkaya beşinci çeyreklik kar sezonunu kapatıyor olmasıyla, kazançları genişletmenin zor olacağı endişeleriyle dalgalandı.

S&P 500, beklentileri aşan istihdam verisinin ardından Cuma günü yeni zirvesine yükseldikten sonra, New York'ta saat 09:34 itibariyle yüzde 0.1 yükselerek 2,184.33 seviyesine geldi. Kar sezonunun teknoloji hisseleri için güçlü geçmesinin etkisiyle Kasım ayından beri en uzun haftalık kazanç serisini kaydeden Nasdaq Bileşik Endeksi'de, Cuma günü bir yılda ilk defa rekor seviyesine yükselmişti.

Los Angeles'ta Wedbush Securities Inc. hisse senedi işlemleri birim yöneticisi Michael James, "Cuma günküistihdam verisini raydan çıkaracak olumsuz bir durum olmadığı müddetçe, piyasa yukarı gitmeye çalışmaya devam edecektir." dedi ve "Yollanan mesaj ikinci çeyrek karlarının beklentilerden iyi olduğu. Dünya piyasaları şu anki durumlarını sürdürürse, ABD hisse senedi piyasası yatırımcıların tercih etmeye devam edeceği bir istimaket olacaktır." diye konuştu.

İstihdam verisinin Haziran'ın ardından Temmuz ayında da beklentileri aşmasıyla, ABD ekonomisine yönelik güven büyüdü. Traderlar fed faiz oranları tahminlerini yükseltirken, politika yapıcıların faizleri hala kademeli artırması bekleniyor. Yarı yarıya oranların olduğu ilk ay Mart olurken, istihdam verisi öncesi ise Eylül ayı olarak görünüyordu.