Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye değerlendirmesini pas geçmesi ve beklentilerden iyi gelen ABD tarım dışı istihdam verisinin küresel risk iştahını artmasıyla kurda yaşanan düşüş devam ediyor.

Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık indirimi kararının ardından Dolar/TL saat 15:17 itibariyle 2.9797'yi test etmişti. İlerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmelerinin "çok olumlu" geçtiğine dair haberlerin de etkisiyle dolarda düşüş devam etti, kur 2.9679'a kadar geriledi ve böylece 18 Temmuz'dan beri en düşük seviyeyi test etti.
 
RUSYA'YLA İLİŞKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaklaşık 9 ay sonra ilk defa St. Petersburg'da yüz yüze görüştü. Üst düzey bir Türk yetkili, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya ziyaretindeki görüşmelerin "çok olumlu" seyrettiğini, Türkiye ve Rusya ilişkilerinin Kasım 2015 öncesine döndürülmesi ve daha ileri seviyeye götürülmesi için mutabakat ve kararlılık olduğunu ifade etti.

PİYASALARDA BUGÜN

Bugün Çin'de Tüketici Fiyat Endeksi verisi açıklandı. TÜFE % 1,8 artışla beklentiler dahilinde gerçekleşti. Hindistan Merkez Bankası politika faizini değiştirmeyerek % 6,50'de bıraktı.

İngiltere'de imalat sanayi üretimi haziranda aylık % 0,3 ile beklentilerin üzerinde azalırken yıllık bazda % 0,9'luk artış ile beklentiyi karşılamadı. Saat 17:00'de ise ABD'deki toptan eşya stokları verileri takip edilecek.

Odeabank Stratejik Pazarlama Grup Müdürü Erkan Dernek, Bloomberg HT'ye iyi senaryoda kurda 2.96'ların görülebileceğini kaydetti.

Dernek, "2.9820 seviyesi denge olarak görünüyor..Darbe girişimi sonrası bozdurulan dolarların yeniden taleple yerine konulmasından kaynaklanan bir dolar isteği var. Ama ABD'de faizlerin artış eğilimi yataya yakın dengeli seyrettikçe Türkiye diğer gelişen ekonomilere yaklaşacak ve buna bağlı olarak iyi senaryolarda 2.9630 görülebilir." diye konuştu.