Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de ekonomi Brexit referandumu öncesinde ivme kaybederken, sanayi üretimi büyümeyi zor da olsa sağladı. 

İngiltere sanayi üretimi Haziran'da yüzde 0.1 artarak beklentileri karşılarken, imalat sanayi üretimi yüzde 0.3 gerileyerek beklentilerin altında kaldı. Sanayi üretimi Mayıs'ta yüzde 0.6 düşmüştü. İmalat sanayi üretimiyse Haziran'da düşüşünü ikinci aya taşımış oldu.

Ekonomik büyüme 2016'nın ikinci çeyreğinde yüzde 0.6 gerçekleşme ile hızlanırken, bu rakamda Nisan ayının büyük payı vardı. 23 Haziran'daki referanduma kadar geçen süreçte temkinli davranılırken, anketler sürpriz Brexit kararının ekonomi güveni ve işletme faaliyetlerinde olumsuz etki yarattığını gösteriyor.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) bu gelişmelere geçtiğimiz hafta 2009'dan bu yana ilk kez faiz indirerek ve parasal genişleme teşviklerini 170 milyar pound genişleterek karşılık verirken, ekonomik büyüme beklentilerini rekor düzeyde düşürdü.

Mayıs ayında yüzde 0.6 düşen imalat sanayi üretimi Haziran'da da yüzde 0.3 geriledi. 13 imalat sanayi sektöründen dokuzu düşerken, ulaşım ekipmanları segmenti özellikle de motorlu araçlar en büyük düşüşü kaydetti.

İkinci çeyreğe güçlü bir giriş yapılması yapılmasıyla sanayi üretimi bu çeyrekte yüzde 2.1 artarak 1999'dan bu yana en hızlı artışı kaydetti. Bu gerçekleşme geçtiğimiz ay yayınlanan GSYİH verisindeki beklentileri karşıladı.