Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

10 yıl vadeli ABD hazine tahvillerinin getirisi, beklentinin üzerinde gerçekleşen istihdam verisinin ardından traderlerin Fed'in 2016'da faiz artıracağına yönelik beklentilerini artırmasıyla, ilk kez Bloomberg'in derlediği yıl sonu beklenti anketindeki medyanın üzerine çıktı. 10 yıl vadeli tahvillerin getirisi 6 Temmuz'da rekor düşük seviye olan 1.318'i görmesinin ardından 25 baz puan yükselirken, aynı dönemde yıl sonuna ilişkin medyan beklenti 20 baz puan düşüşle 1.57'ye geriledi. Beklentinin ulaştığı bu seviye Temmuz 2015'ten bu yana görülen en düşük nokta oldu.

Bir çok analist, ABD ekonomisindeki iyileşme ve Fed politika yapıcılarından şahin açıklamalara rağmen, ABD hazine tahvili getirilerinde yaşanan artışın kısa ömürlü olacağını düşünüyor. Bloomberg'in derlediği ekonomik göstergeler sürpriz endeksi Aralık 2014'ten bu yana en yüksek seviyede bulunuyor. Chicago Fed Başkanı Charles Evans bu ay yaptığı değerlendirmede, bu yıl 1 faiz artırımının uygun olacağını söylemişti. Vadelilerdeki fiyatlama yıl sonuna kadar faiz artırımı ihtimalinin yüzde 47 seviyesinde olduğunu gösteriyor. Ayın başında 2016 sonu itibariyle faiz artırımının gerçekleşmesi ihtimali yüzde 36 seviyesinde fiyatlanıyordu.

Sidney'de Westpac Banking Corp'un bir birimi olan St. George Bank kıdemli ekonomisti Janu Chan, "Küresel çapta sürmekte olan parasal teşvikler getiriler üzerinde baskı oluşturacak, ve bu etki Fed faiz artırımlarının neden olacağı herhangi bir etkiyi boşa çıkaracak gibi duruyor ki bu etkiler çok yavaş gerçekleşiyor" dedi.

Gösterge 10 yıl vadeli tahvil faizi TSİ 11:00 itibariyle 2 baz puan düşerek yüzde 1.57'ye geriledi. Mayıs 2026 vadeli ve yüzde 1.625 faizli tahvilin fiyatı 7/32 yükselerek 102 1/2 seviyesinde gerçekleşti. Tahvilin getirisi Cuma günü 9 baz puan yükselerek 1 Mart'tan bu yana en sert yükselişi kaydetmişti.

Frankfurt'tan Tokyo'ya merkez bankaları enflasyonu ve büyümeyi desteklemek için faiz indiriyor veya devasa boyutta tahvil alım programları uyguluyor. Bu durum aynı zamanda Bloomberg Küresel Gelişmiş Ülkeler Devlet Tahvilleri Endeksi'nin geçtiğimiz ay daha önce görülmemiş bir seviye olan 0.389'a ulaşmasını sağladı.

Hollanda'da Rabobank International'da stratejist Philip Marey, "ABD hazine tahvillerine o kadar büyük bir talep var ki Fed'in uzun vadeli tahvilleri kayda değer bir biçimde artırması çok zor" dedi. Marey'e göre, diğer ülkelerdeki parasal genişleme politikaları, "ABD hazine tahvilleri de olmak üzere güvenli varlıkların daha da azalacağı" anlamına gelebilir. Marey, "Bu durum tahvil getirilerindeki yukarı yönlü potansiyeli kısıtlayabilir" diyor.