Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:40'ta güncellendi)

Fed'in, istikrarsız küresel büyümenin etkisiyle faizleri artırmada aceleci davranamayacağı fikri doları aşağı çekerken, tahvil değerlerini ve metalelri artırdı. ABD hisse senetleri petrolle birlikte düştü.

Dolar, önemli para birimleri karşısında değer kaybederek, altı haftanın düşüğüne geriledi. Norveç ve Yeni Zelanda gibi emtia ihracatçısı ülkelerin para birimleri kazançlara öncülük etti. Dolar'daki düşüş altın, gümüş ve paladyum'un dahil olduğu metallerde ralliye sebep oldu. ABD Hazine tahvilleri yükselirken, İngiltere tahvilleri, İngiltere Merkez Bankası'nın genişleme politikasına devam edeceğini belirtmesiyle yükseldi. Fed faiz artırma olasılığının vadeli piyasalarda yüzde 50'ye yükselmeyi başaramamsıyla düştü. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, merkez bankası yetkililerinin tahminleriyle paralel biçimde 2016 için bir faiz artırımının uygun olabileceğini söylemişti. Yetkililer yılbaşında dört faiz artırımını öngörüyordu. Petrol, ABD stok verisinin beklenmedik bir şekilde artış göstermesinin ardından düşerek, enerji hisse senetlerindeki düşüşü hızlandırdı ve S&P 500 Endeksi'ni düşürdü. 

Credit Agricole Döviz stratejisti Manuel Oliver, "Piyasanın Fed'in bu yıl faiz artırımına hazır olduğu konusunda şüpheleri devam ediyor." dedi ve "Kısa vadede dolar baskı altında kalmaya devam edecek." diye görüş bildirdi.

- Para Birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.4 düştü. Norveç kronu, enflasyondaki yükselişin ilave faiz indirimlerine gölge düşürmesinden destek alarak yüzde yükseldi. MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi, kapanış bazında Hazinra 2015'ten beri en yüksek seviyesine ilerledi. Güney Afrika randı yüzde 0.9 yükselirken, Brezilya reali önemli para birimlerindeki bu seneki en büyük ralliuyi yüzde 26'ya genişletti.

Sydney'de Commonwealth Bank of Australia kıdemli döviz stratejisti Elias Haddad, "ABD doları emtiaya duyarlı para birimleri karşısında ralli yapması pek olası değil." dedi ve "Dünya genelindeki para politikası ayarlamaları gevşedikçe gevşiyor ve mali politikanın daha da sıkılaştırılması bekleniyor. Bu da küresel ekonomik iyileşmeyi destekleyecek ve emtia fiyatlarını destekleyecek." diye görüş bildirdi.

Pound hafif değişerek 1.3005 seviyesine geldi.

- Tahviller

İngiltere 10 ve 30 yıllık tahvil faizleri, merkez bankasının tahvil alım planında değişiklik yapmamasıyla rekor düşüklere geriledi.

Sabit gelir piyasaları merkez bankalarının faiz oranlarını düşük tutmaya devam edeceği beklentileriyle ralli yapıyor. Alman devlet tahvilleri, ülkenin rekor düşük faizden 10 yıllık tahvil satmasının ardından yükseldi.

ABD 10 yıllık hazine tahvilleri dört baz puan düşerek yüzde 1.50'ye geldi. ABD bugün 23 milyar dolar değerinde 10 yıllık tahvil satışı yapacak. 10 yıllık Yeni Zelanda tahvilleri, yarınki para politikası değerlendirmesi öncesi beş baz puan düştü. Japonya'nın 10 yıllıkları iki baz puan düşerek yüzde eksi 0.11'e geldi. Gelişen piyasa tahvilleri, Güney Afrika tahvillerinin 11 baz puan düşerek 8.42 ve Türkiye'nin 3 baz puanla yüzde 9.58'e düşmesiyle birlikte yükseldi. Çin yüzde 2.43 faizle beş yıllık tahvil satışı yaptı. Bloomberg anketinin medyan ortalaması yüzde 2.51'di. Goldman Sachs Varlık Yönetimi, gelişen piyasa tahvillerinde rallinin, küresel merkez bankaların ekonomilere nakit yüklemesiyle süreceğini söyledi ve daha büyük getiriler için Venezuela tahvillerine döndü.

- Emtia

Altın, dolardaki düşüşün değerli madenlere olan talebi desteklemesiyle ralli yaptı. Çin araba satışları, çevre kirliliğini azaltmada kullanılan emtia arzındaki yetersizlik üzerine olan endişelerin üzerine ekledi. Bakır ve gümüş değer kazandı.

Eylül vadeli Batı Teksas petorlü yüzde 2.5 düşerek varil başına 41.71 dolara geriledi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin raporuna göre, ABD stokları 1.06 milyon varil yükseldi. Bloomberg anketine katılan analistlerin tahmini ise 1.5 milyon varillik düşüştü.

- Hisse senetleri

S&P 500 Endeksi, tüm zamanların zirvesinden kapattıktan sonra yüzde 0.3 düştü. Exxon Mobil Corp. enerji hisselerindeki düşüşlere öncülük ederken, finansal hisse senetleri bu yıl faiz oranlarının artmayacağı beklentisiyle geriledi.

New Jersey, Chatham'da Themis Trading LLC hisse senedi traderı Mark Kepner, "Enerji için hiç iyi bir gün değil." dedi ve "Tekrar yüzde 1.50'ye döndük. Fed'in Eylül ayında faiz artırmayacağına yönelik bir beklenti var ve bu yüzden yeniden düşüşe geçti." diye görüş bildirdi

Endeksteki şirketlerin yüzde 90'ından fazlası bu sezonki sonuçlarını açıkladı. Bunların yüzdfe 78'i kar tahminlerini aşarken, yüzde 56'sı satış tahminlerini geride bıraktı. Endeks bu yıl yüzde 6.7 yükselerek, değerlemeleri tahmini kazançlar bazında on yılı aşkın sürenin en yükseğine getirdi. 

Stoxx Europe 600 Endeksi, Brexit'ten beri en yüksek kapanışına ulaştıktan sonra yüzde 0.2 düştü. Endeksteki el değiştiren hisse senetlerinin hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 32 altındaydı. Almanya'nın DAX Endeksi boğa piyasasına girdikten sonra yüzde 0.4 düştü.

(23:40'ta güncellendi)