Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen'in Cuma günkü konuşmasında faiz artışı sinyali vermeyeceği beklentisiyle Türk Lirası gelişen ülke paralarına paralel olarak dolara karşı yükseldi. Bloomberg'in takip ettiği 24 gelişmekte olan ülke para biriminin 22'si dolar karşısında değer kazanırken, TL dolar karşısında en çok değer kazanan 6. para birimi oldu.

Dolar/TL saat 14:20 itibariyle 2.9343'ten, Euro/TL 3,3276'dan işlem görüyor.

Bu hafta gerçekleşecek Jackson Hole toplantısında konuşması beklenen Yellen'in bu yıl bir faiz artışına dair mesaj vermesi beklenmiyor. Bloomberg'in verilerine göre bankanın bir sonraki toplantı tarihi olan 20-21 Eylül'de faiz artış ihtimali sadece %24 olarak görülüyor. Yıl sonuna kadar faiz artış beklentisi ise %51 olarak fiyatlanıyor. Bu beklentiler doğrultusunda dolar çoğu para birimine karşı geriliyor. 

TCMB şaşırtmadı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Saat 14:00'da faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası bu ay yüzde 8.75 olan koridorun üst bandında 25 baz puanlık indirime giderek 6. toplantı üst üste faiz indirmiş oldu. Son 6 toplantıda üst bantta yapılan faiz indirimlerinin toplamı 225 baz puana ulaştı.

Londra'da Societe Generale'den Phoenix Kalen, Bloomberg News'e yaptığı değerlendirmede “İstikrarlı politik ortam ve küresel zemin kısa vadede Türk varlıklarını desteklemeye devam edecektir” dedi. Kalen, “Merkez bankası gelecek toplantılarda daha fazla genişlemeci adımlar atma (bu adımların ölçeğinin piyasanın faiz indirimlerine alışmasına bağlı olmasına karşın) eğiliminde olabilir” şeklinde görüş bildirdi.

TL'deki hareketler saat 14:00’te açıklanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararıyla hızlandı. Merkez Bankası geçen ayki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan düşürerek yüzde 8,75'e çekmiş, politika faizini yüzde 7,50 ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te sabit bırakmıştı.