Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkililerinin faiz artırma planı Perşembe günü geçekleşen gösterilerle protesto edildi. Protestocular Fed'in hayali bir enflasyon tehditiyle savaşırken gelir düzeyi düşük ABD vatandaşlarının menfaatlerinden ödün verdiğini düşünüyor.

Jackson Hole sempozyumu öncesinde "Fed Up" koalisyonu ile görüşen 11 Fed yetkilisi, ekonomik toparlanmayı sekteye uğratmak istemediklerini, ancak risk oluşturabilecek dengesizliklerin önüne geçmeyi amaçladıklarını belirtti.

Ancak, oldukça yoğun ve hararetli kalabalık, Fed yönetiminin Amerika'da düşük maaşla çalışan azınlıkların durumunu daha iyi anlaması gerektiğini söyledi.

Minneapolis'te "Neighborhoods Organizing for Change" organizatörü Rod Adams, ekonominin beyaz vatandaşlar açısından toparlandığını, Afrika ve Latin kökenli vatandaşlar arasındaysa işsizliğin hala yüksek olduğunu söyledi.

Adams, "Bizi geride bırakıyorsunuz" derken, Fed'i "kendisi merdiveni tırmandıktan sonra çekmekle" suçladı. Adams, "Bulunmayan bir enflasyon düşmanıyla savaşınız uğruna feda edilmek istemiyorum" şeklinde konuştu.

Türünün ilk örneği olan toplantıya Stanley Fischer ve Lael Brainard, New York Fed'den Bill Dudley, Atlanta Fed'den Dennis Lockart, Dallas Fed'den Rob Kaplan ve San Fransisco Fed'den John Williams da katıldı.

Jackson Hole sempozyumuna ev sahipliği yapan Kansas City Fed'den Esther George toplantıya başkanlık etti. Jackson Hole toplantıları normalde para politikası konusunda akademik tartışmalara sahne oluyor. Fed'in aktivistlerle toplantı kararı, başkanlık seçiminin gerçekleşeceği yılda her iki siyasi taraftan da politik baskı gelirken gündemden uzak gözükmeme çabasının bir yansıması olarak görülebilir.

Bir çok Amerikalı'nın vasatın altında olduğunu düşündüğü ekonomik toparlanmayla birlikte, Demokratlar Fed'in para politikasını olabildiğince uzun süre geniş tutmasını isterken, bazı Cumhuriyetçiler Fed'in faizleri düşük tutarak ve varlık alımlarıyla oluşturduğu varlık stoğuyla varlık balonu oluşturarak yeni bir piyasa çöküşü hazırlıyor olabileceğini düşünüyor.

ABD'nin çeşitli bölgelerinden gelen Fed Up aktivistlerinin üzerlerindeki tişörtlerde "Halkın Fed'ini istiyoruz", "Halklarımız hala büyük buhranı yaşıyor" ve "Maaşlarımızı artırın" gibi mesajlar taşıyordu.

Fed Up grubu, daha önce de Jackson Hole'de Fed yetkilileriyle görüşmüştü ancak toplantıya katılan Fed yetkilisi sayısı hiç bu kadar ciddi bir sayıya ulaşmamıştı.

Fed Up grubunun liderleri Fed'in ABD nüfusunu yansıtmadığını çünkü üst yönetimdeki 17 Fed yetkilisinden 16'sının beyaz olduğunu söylüyor. Grubun liderleri, üst yönetimde daha çok kadına ihtiyaç duyulduğunu, Fed'in aşırı biçimde ticari bankalardan etkilendiğini, ve siyah ve Latin kökenli ABD'lilerin ekonomik durumunun iyileşmesi için ekonomik toparlanmanın sürmesi gerektiğini düşünüyor.