Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunda en geç 2017'nin başında resmi görüşme turlarının başlayacağını söyledi.

Zeybekci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel'in ABD ile AB arasında yürütülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) görüşmelerinin başarısız olduğunu açıklamasıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Görüşmelerde uzlaşmaya varılamamasının Türkiye'ye olumlu veya olumsuz anlamda pek etkisinin olmayacağını ifade eden Zeybekci, Türkiye'nin AB ile arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi çalışmalarının devam ettiğine dikkati çekti.

Zeybekci, şöyle konuştu:

"Bizim Türkiye olarak Avrupa Birliği ile 2015 yılında başlattığımız süreçte Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, kapsamının genişletilmesi gündemde. Bu güncelleme, AB'nin gerek TTIP gerekse diğer ülkelerle yapacağı serbest ticaret anlaşması veya benzer anlaşmalara Türkiye'nin otomatik olarak taraf olmasını sağlayacaktır.

Bu dönemde tabii ki Obama yönetiminin artık yıl sonuna doğru bitecek olması, TTIP anlaşmasının da bu döneme yetiştirilemeyecek olması ve ardından gelecek olası ABD başkanının TTIP müzakerelerine yaklaşımlarının net anlamda pozitif olmaması nedeniyle AB'nin ön alması ve böyle açıklamalar yapması normaldir, doğaldır.

Herkes yeni çıkacak olan duruma, yaklaşan bu sürece göre de bir pozisyon almaya çalışıyor. 2016 yılı sonuna yetişmesi hedeflenen TTIP anlaşmaları 2016 sonuna yetişmeyecektir. Bundan sonraki süreçte de belki 2020'lere kadar da uzayabilen bir süreç yaşanacaktır. Bunun Türkiye'ye negatif veya pozitif anlamda hiçbir etkisi olmayacaktır."

Gümrük Birliği'nde yapılması planlanan güncellemeyle kapsamın tarım ürünleri, hizmetler, kamu alımları ve yatırımları da içine alacak şekilde genişleyeceğini ifade eden Zeybekci, Türkiye'nin AB ile olan ilişkisinde ekonomik anlamda tam entegrasyon anlamını taşıyacak olan bu süreci başarıyla sürdüreceklerine inandıklarını dile getirdi.

AB'nin TTIP ve benzeri serbest ticaret anlaşmalarında Türkiye'nin otomatik olarak taraf olması konusunun da güncellemenin ana maddelerden bir tanesi olduğuna işaret eden Zeybekci, görüşme süreciyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Şu anda etki değerlendirme çalışmaları bitti, gerek AB'de gerek Türkiye'de. Biz bu konuda Ekonomi Bakanlığı olarak hükümetten yetki alacağız. AB'nin ilgili komiseri Cecilia Malmström yetki alacak. 2016'nın sonunda veya en geç 2017'nin başında resmi görüşmeler, resmi turlar başlayacak ve hızlandırmak için de her iki tarafın irade beyanları var."

AA