Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Paul Volcker ve Alan Greenspan için inatçı bir şekilde yüksek seyreden enflasyonu düşürmek on yıldan daha uzun bir zaman almıştı. Şimdi ise Fed yetkililerinin, çok düşük seyreden enflasyonu hedefe ulaştırmaları için en azından bu sürenin yarısı gerekebilir.

Enflasyon için de gösterge niteliğinde olacak önemli verilerden biri ABD'de Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam rakamı. Fed Başkanı Janet Yellen, Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ve diğer merkez bankası yetkililerinin çoğu, istihdam piyasasının daha fazla iyileşmesinin enflasyonu kademeli olarak yüzde 2'lik hedefe getireceğinden emin. Yine de bu varsayım, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Eylül ayı poliitka toplantısı yaklaşırken, merkez bankası yetkililerinin fikir ayrılığında etkili oluyor.

Cuma günü TSİ 15:30'da açıklanacak olan veri, enflasyon tartışmalarını alevlendirecek. Yatırımcılar ve Fed'i gözleyenler istihdam piyasasında daralmaya yönelik işaretler arayacaklar. İstihdam verisi, Fed yetkililerinin ücretlerin eninde sonunda artarak talebi güçlendireceği ve yüksek fiyatları destekleyeceği şeklindeki tahmini açısından dikkatle takip edilecek.

New York'ta Deutsche Bank baş uluslararası ekonomisti Torsten Slok, “Kimse enflasyon sürecini anlamıyor, Fed bile. Tam istihdama yaklaşmamıza karşın, neden enflasyon bu kadar sakin?” şeklinde fikir bildirdi.

Yine New York'tan Bank of America küresel ekonomik araştırma birimi yöneticisi Ethan Harris, “Risk şu; sıradaki kriz vurduğunda yenflasyon yüzde 1.5'ten yüzde 0.5'e gerileyecek; ve bir sonraki resesyonda deflasyon göreceğiz. Kaygan bir zeminde aşağı doğru kayıyoruz” dedi.