Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uzmanlar, düşük gelen tarım dışı istihdam verisinin ardından Fed'in Eylül'de faiz artışı yapıp yapmayacağına dair görüşlerini bildirdi.  

Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Uzmanı Uraz Çay "Veri, eylül'de faiz artışı kesin olacak veya kesin olmayacak diyebileceğimiz veri değil. İstihdamda bir miktar gerileme normal, piyasa açısından çok aşırı derecede dolar negatif değil" yorumunu yaptı.

"EYLÜL'DE FAİZ ARTIŞI ZOR"

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan Fed’in eldeki verilerle Eylül ayında faiz artırmasının çok zor olduğunu söyledi. Erkan, "Aralık ayında daha çok sembolik anlamda, Fed’in iletişimi ve kredibilitesi düşünülerek yapılacak bir faiz artırımı beklentimizi korumaktayız.

Kasım ayında gerçekleşecek ABD Başkanlık seçimleri, küresel düşük faiz ortamı gibi faktörler de göz önünde bulundurulduğunda, piyasa da artık fazla ihtimal vermeyecektir. İstihdam verisinden önce bile vadeli Fed fonları Eylül ayına dair ihtimalleri %32 seviyesine kadar yükseltebilmişti. Yani 20 Eylül’de faiz artırmama olasılığı, faiz artırma olasılığından daha fazlaydı. Yine de Fed stratejisine son ana kadar sadık kalarak 20 Eylül’e kadar belirsizlik ortamı oluşturabilir. Ancak piyasanın Fed üyelerinin faiz artırımı beklentilerine inanması artık daha zor olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

 "FAİZ ARTIŞ BEKLENTİSİNİ ÖNEMLİ ŞEKİLDE AZALTMAZ"

HSBC Portföy Yönetimi Yatırım Stratejisti İbrahim Aksoy verinin Fed'in faiz artışı beklentilerini önemli ölçüde ileri atacak nitelikte zayıf olmadığını belirtti. Aksoy, "Verinin detaylarının Eylül’de faiz artışı ihtimalinin piyasalarda azalıyor olduğu şeklinde yorumlanabileceği görüşündeyiz. Fakat verinin çok zayıf olmadığını, tarım-dışı istihdamda geriye doğru revizyonla beraber sağlıklı bir seyre işaret ettiğini belirtelim." yorumunu yaptı.

"DOLAR NEGATİF, EMTİA POZİTİF"

Ak Yatırım Araştırma Bölümü yolladığı notta verinin ana hatlarıyla dolar negatif, hisse senetleri ve emtia fiyatları için pozitif olarak değerlendirilebileceğini bildirdi.