Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Vedat Akgiray Bloomberg HT'deki Finans Merkezi programında Gökhan Şen'in sorularını yanıtladı.

Akgiray, bireysel emeklilik sistemine (BES) otomatik katılım düzenlemesinin 'fevkalede yerinde' bir düzenleme olduğunu söyledi. Akgiray, "Tasarruf oranımız düşük, tasarruf imkanları sınırlı, oysa tasarruf ülkenin kalkınması ve kişilerin uzun vadeli refahı için gerekli. Bu açıdan zorunlu katılım isabetli oldu." dedi.

Türkiye'deki sistemi dünyadaki sistemle karşılaştıran Akgiray "İngiltere ve Avustralya gibi örneklere bakılırsa bizde çıkış daha kolay..Ancak ileride bu çıkışı daha zor hale getirmek herhalde daha faydalı olacaktır. Bu iyi bir adım. Önemli olan sistemin istikrarını sağlamak" diye konuştu.

"VARLIK YÖNETİM FONU OLMASI GEREKEN BİRŞEY"

Türkiye'de kurulan varlık yönetim fonundan gerekliliğinden bahseden Akgiray şu açıklamayı yaptı; "G20'ye bakarsak ulusal varlık fonu olmayan tek ülke Türkiye. ABD ve İngiltere'de emeklilik fonları çok geliştiği için ulusal varlık fonu tanımı pek yakıştırılamıyor. Onlar hariç dünyadaki fonların toplam büyüklüğü 7 trilyon doları aştı. Türkiye ekonomisi dünyanın aşağı yukarı %1.5'u ediyor. Bizde şu an kabaca 100 milyar dolarlık varlık fonu olursa ortalamayı yakalayacağız. Dolayısıyla varlık fonu olması gereken birşey." ifadelerini kullandı.

Bu fonla Türkiye'nin dışarıdan da sermaye çekebileceğini kaydeden Akgiray "Bu fon bütçeye paralel bir bütçe değil, bütçeyi rahatlatan bir oluşum çünkü devletin borçlanma ihtiyacı azalacak" ifadesini kullandı.