Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

 

Dolar, geçtiğimiz hafta Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından, önemli paralar karşısında değer kaybetti. ABD istihdam verisi, 151,000 seviyesinde gelerek beklentileri karşılayamadı ve Fed'in Eylül ayında faiz artırımına gitmesi ihtimalini üçte birin altına indirdi.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi, iki hafatlık kazançlarının ardından düştü. Geçtiğimiz hafta Cuma günü açıklanan ABD istihdam verisi, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 20-21 Eylül'de gideceği politika toplantısında, faizleri artıracağına ilişkin piyasa beklentisinin vadeli piyasalarda yüzde 42'den yüzde 32 seviyesine gerilemesinde etkili oldu.

Yen, bir ayın düşüğünden yükselerek dolar karşısındaki kazançlara öncülük etti. Daha fazla parasal genişleme için alan olduğunu ifade eden Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, konuya ilişkin bir detay belirtmedi.

Frankfurt'ta Commerzbank AG Döviz stratejisti Thu Lan Nguyen, “Piyasanın Fed'in tepkisine ilişkin somut bir fikri yok. Hala çok fazla belirsizlik mevcut. Piyasa dolarda yukarı yönlü pozisyon alma konusunda pek gönüllü değil” dedi.

Yen, Cuma günü 29 Temmuz'dan bu yana en zayıf seviye olan 104.32 seviysini görmesinin ardından, dolar karşısında Londra saatiyle 10:45'te yüzde 0.6 yükselerek 103.27 seviyesinden işlem gördü.

Doların 10 önemli para karşısında değerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, geçtiğimiz iki haftada yüzde 1.5 yükselmesinin ardından Pazartesi günü yüzde 0.4 düştü.