Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkililerinin Pazartesi günü sessiz dönem öncesi son açıklamalarında piyasalara politika sıkılaştırmasını işaret etmekten kaçınmasının ardından, Goldman Sachs, Fed'in Eylül toplantısında faiz artırma ihtimalinin yüzde 40'tan yüzde 25'e gerilediği görüşünü paylaştı.

Reuters'te yer alan habere göre, aralarında Jan Hatzius'un da bulunduğu Goldman Sachs ekonomistleri, Pazartesi günü yayınladıkları müşteri notunda, "Açıklamalarda ortak tema FOMC'nin Eylül'de faiz artırmasının olası olduğu yönünde açık bir işaret bulunmamasıydı" dedi.

Goldman notunda, "Bir işaret bulunmaması manidar çünkü eğer bir adım atılacağı muhtemel olsaydı, FOMC üyeleri normalde piyasaları faiz artırım beklentisi tarafına yönlendirirdi" denildi.

FOMC toplantısı 20 Eylül'de Washington'da toplanacak, 21 Eylül'de faiz kararı açıklanacak. Faiz kararıyla birlikte para politikasına ilişkin yazılı açıklama yapılacak ve FOMC üyelerinin ekonominin ve faiz oranlarının yönüne ilişkin güncellenmiş tahminleri yayınlanacak. Bu açıklamaların ardından Fed Başkanı Janet Yellen'in basın konferansı takip edilecek.

Goldman, bu ay başında Eylül'de faiz artırımı ihtimalini yüzde 55 olarak değerlendirirken, bir sonraki faiz artırımının Aralık'ta olması ihtimalini de yüzde 30'dan yüzde 40'a yükseltmişti. 

Pazartesi günü 3 Fed yetkilisi açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalar arasında en çok beklenen Fed Guvernörü Lael Brainard'ın konuşmasıydı. Güvercin duruşuyla bilinen Brainard'dan görüşünü değiştirdiğine dair bir işaret beklenmişti ve bu değişimin FOMC'nin önümüzdeki hafta faiz artıracağına işaret edebileceği konuşuluyordu.

Ancak, Brainard güvercin görüşlerini değiştirmedi ve faiz oranlarının çok erken artırılmaması için acele edilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Fed en son yaklaşık 10 senenin ardından Aralık 2015'te federal fonlama oranını yüzde 0 ila 0.25 aralığından yüzde 0.25 ila 0.50 arasına yükseltmişti. Fed Aralık'tan bu yana faiz oranında değişikliğe gitmedi.