Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta piyasaların merakla beklediği Fed'in faiz kararı açıklanacak. Fed yetkililerinin son dönemde yaptığı farklı yönde açıklamalar ve ABD'de karışık gelen ekonomik veriler faiz artış beklentilerinin azalmasında etkili oldu.

Son olarak geçen hafta perakende satışlar Ağustos'ta beklentiden fazla düşerken Cuma günü açıklanan enflasyon verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bu gelişmelerin ardından Eylül ayı toplantısında faiz artış beklentisi %20'ye geriledi.

Fed'in gelecek haftaki toplantısında faiz kararının dışında yatırımcılar bankanın ekonomik tahminlerindeki güncellemeleri ve üyelerin faiz beklentisi grafiğini (dot plot) takip edecek. Fed Başkanı Janet Yellen de konuşma yapacak. Uzmanlar bu yıla ilişkin büyüme tahminlerinin indirilebileceğini belirtiyor.

Fed kararı ve Yellen'ın açıklamalarının şahin veya güvercin tutumu, Dolar/TL ve küresel piyasaların hareketinde etkili olacak.

Japonya Merkez Bankası da bu hafta faiz kararını açıklayacak. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin çoğu parasal genişleme programında bir değişiklik beklemezken faiz indirimi daha olası görülüyor.

Her iki bankanın faiz kararı da 21 Eylül'de açıklanacak.