Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen hafta yurt içinde uzun Kurban Bayramı tatili sonrasında cuma günü işleme açılan piyasalarda Dolar/TL 2,9858'e yükselmesinin ardındna yeni haftaya 2.97'den başladı. Bu hafta yurtiçi ve yurtdışında Merkez Bankalarının atacağı adımların kurun hareketinde etkili olması bekleniyor.

Güne 2,9730'den başlayan dolar/TL, işsizlik verisinin ardından da bu seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Euro/TL ise 3.32'ye geriledi.

İŞSİZLİK ORANI YÜKSELDİ

Türkiye'de işsizlik oranı Haziran'da 0.6 puan artarak %10.2'ye yükseldi.  Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 0.5 puanlık artış ile %12.2 oldu.

Kapital FX'te Araştırma Uzmanı olan Enver Erkan Temmuz sonrası döneme yansıyan olumsuzluklarla işsizlik oranının yüksek kalmaya devam edebileceğini öngördü. Erkan "İşsizlik oranı yıl sonuna doğru %11 üzerine çıkabilir, 2016 yılı ortalaması da %10,5 seviyelerinde gerçekleşebilir." yorumunu yaptı.



MERKEZ BANKALARI RADARDA

Bu hafta piyasalarda 'Merkez Bankaları' haftası olacak. Çarşamba günü erken saatlerde Japonya Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklanacak. Aynı günün akşam saatlerinde ise piyasalarca merakla beklenen Fed'in faiz kararı açıklanacak.

Bloomberg'in verilerine göre traderların Fed'den bu ay faiz artırım beklentisi %30'dan %20'ye gerilemiş durumda.

Ak Yatırım Araştırma Bölümü, Fed'in faiz artırmaması ve ileriye dönük faiz tahminlerini (dotplot) aşağı yönlü revize etmesinin yüksek ihtimal tanınan senaryo olduğunu belirterek "Fed açıklamasında “yakın dönem risklerde dengeli bir görünüm izlendiği” belirtilerek bir miktar şahin ton verilebilir. Dolar/TL nötr/hafif yukarı yönlü, hisse senetleri nötr/hafif aşağı yönlü etkilenir." değerlendirmesini yaptı.

Haftanın devamında ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kararı yakından takip edilecek. Bankanın koridorun üst bandında faiz indirimlerine devam edeceği ve %8.50 olan üst bandı %8.25'e çekeceği bekleniyor. Politika faizi ve alt bantta ise değişiklik beklenmiyor.