Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Suriye muhalefetinden bir yetkili, ülkedeki ateşkesin 'pratikte başarısızlığa uğradığını ve sona erdiğini' söyledi.

Reuters'a açıklamada bulunan yetkili, Halep'in doğusuna insani yardımın ulaşacağına dair 'umutları olmadığını' da sözlerine ekledi.

Merkezi Halep'te olan Fastakim adlı muhalif grubun lideri Zekeriya Malahlifji, "Bence ateşkes sonuçta hiçbir işe yaramadı ve sona erdi" dedi.

Malahlifji, teorik olarak anlaşmayı kurtarmak için yapılacak herhangi bir şey olup olmadığını zamanın göstereceğini söyledi.

Doğu Halep'e yardım malzemesi ulaşıp ulaşmayacağı yolunda bir soruya da Malahifji, "Hiçbir umut yok. Günlerdir geciktiriliyor. Her gün bir bahane bulunuyor. Şu anda yardımın ulaştırılması için hiçbir umut yok" dedi.

Gaziantep'ten telefonla Reuters'in sorularını yanıtlayan Malahlifji, muhaliflerin yeni bir askeri harekata hazırlandıklarını da söyledi.

Bu arada bir Birleşmiş Milletler yetkilisi yedi gün süreli ateşkesin sona ermesine rağmen doğu Halep'te yaşayan on binlerce insanı besleyecek gıda malzemesi yüklü 20 TIR'dan oluşan insani yardım konvoyunun sınırı geçmek için hâlâ Türkiye'de beklediğini belirtti.

BM İnsani Yardım Müsteşarı Stephen O'Brien yaptığı yazılı açıklamada, "Bir BM konvoyunun hâlâ Türkiye'den Suriye'ye geçememiş ve doğu Halep'e salimen varamamış olması bana büyük acı veriyor" dedi. O'Brian, 20 kamyonluk iki konvoyun 185,000 kişiyi bir ay süreyle besleyecek miktarda un ve diğer gıda malzemesi taşmasının planlanmış olduğunu kaydetti.

 

HABERTÜRK