Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türkiye bankaları, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının başarısız darbe girişiminin sonrasında Türkiye'nin notunu negatif izlemeye almasının ardından, yeni imzaladıkları sendikasyon kredisi sözleşmelerinde olası not indirimini fiyatlamaya başladı.

Bloomberg'in derlediği verilere göre, varlık bakımından Türkiye'nin en büyük bankası olan Türkiye İş Bankası ve Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), Moody's ve Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesi durumunda, sendikasyon kredilerinde 40 baz puan fazladan faiz ödemesi yapmayı kabul etti.

İş Bankası uluslararası piyasalardan 661 milyon euro ve 302 milyon dolar tutarında borçlanmak üzere 2 dilimden oluşan 367 gün vadeli kredi sözleşmesi imzaladı. Bloomberg'in derlediği verilere göre, Moody's veya Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeden düşürmesi durumunda İş Bankası'nın aldığı kredinin faizi Euribor+35 baz puan yerine Euribor+60 baz puana yükselecek.  Her iki kredi derecelendirme kuruluşunun da Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi durumunda, İş Bankası'nın imzaladığı sendikasyon kredisinin marjı 75 baz puana yükselecek. Öte yandan, TEB de 2 Eylül'de benzer koşullarda 352 milyon euro ve 205 milyon dolarlık dilimlerden oluşan bir sendikasyon kredisi sözleşmesi imzaladı.

Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin sınırı olan Baa3 olarak değerlendiren Moody's, başarısız darbe girişiminin ardından 18 Temmuz tarihli açıklamasında Türkiye'nin kredi notunu 90 gün içerisinde gözden geçireceğini bildirmişti.

Moody's 5 Ağustos tarihli açıklamasında, "başarısız darbe girişiminin ve sonrasındaki gelişmelerin Türkiye'nin politika yapıcı kurumlarına ve işletme ortamına orta vadeli etkilerini değerlendirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı. 

Fitch, 19 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin en alt seviyesi olan BBB- olarak teyit ettiğini duyururken, Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çekmişti. Fitch açıklamasında, başarısız darbe girişiminin "siyasi istikrara yönelik riskleri" artırdığını söylemişti.