Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:00'te güncellendi)

Fed'in para politikası, küresel finans piyasalarını desteklemeye devam ediyor. Hisse senetleri, tahviller ve emtia fiyatlarındaki yükseliş, Yellen'ın “düşük faiz şarkısı” ile destekleniyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi, yaklaşık iki haftanın zirvesine tırmandı. Asya hisse sentleri göstergesi ve hammadde fiyatları, Fed'in Çarşamba günkü toplantısında faizlerde değişikliğe gitmemesi ve 2017 yılına ilişkin faiz artırımı beklentilerini azaltması ardından, yükselişini altıncı güne taşıdı. Dolar, değer kaybederken en güçlü yükselişi gelişen piyasa paraları kaydetti. Yeni Zelanda tahvilleri, yetkililerin para politikasında daha fazla genişleme beklediklerini belirtmeleri ardından yükseldi. Almanya 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

ABD, Avrupa ve Asya'daki geniş para politikaları hisse senetleri, tahviller ve emtia fiyatlarının bu yılki yükselişini destekledi. Merkez bankacılarından son gelen sinyaller, “ucuz para dönemi”nin devam edeceği yönünde. Fed yetkililerinin 2016 yılı için faiz artırımı tahminlerini korumaya devam etmelerine karşın, banka 2017 yılına ilişkin faiz artırımı tahminlerini 3'ten 2'ye indirdi. Japonya Merkez Bankası (BOJ) ise Çarşamba günkü açıklamasında yüzde 2'lik enflasyon hedefinin aşılması ve rekor seviyedeki teşvik paketinin olumsuz etkilerini sınırlamak için adımlar atılması yönünde taahhütte bulundu. Norveç, Perşembe günü rekor düşük seviyedeki faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.

Londra'da Commerzbank AG tahvil piyasası birim yöneticisi David Schnautz, “Fed kesinlikle çok önemliydi ve likidite musluğunu açık bıraktılar. Faiz avı devam ediyor. Gelgit tüm botları yükseltiyor” şeklinde görüş bildirdi.

Hisse senetleri

Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra saatiyle 10:59'da yüzde 1.3 yükselerek iki haftadan daha uzun bir süredir ilk kez ardı ardına iki günlük kazancına yöneldi. Tüm sektörler artış kaydetti. Rio Tinto Group ve BHP Billiton Ltd. emtia üreticileri göstergesini bir ayın zirvesine taşıdı. Enerji şirketlerinin hisseleri, petroldeki yükselişle birlikte değer kazandı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Fed kararının ardından kazançlarını dördüncü güne taşıdı. Yatırımcıların yüksek faiz arayışı gelişen piyasa varlıklarının yükselişinde etkili oldu.

Para birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günü Fed kararının ardından yüzde 0.7 geriledi. Gösterge Perşembe günü yüzde 0.3 azaldı.

Yen, BOJ kararının ardından Çarşamba günkü volatil işlemlerde yüzde 1'lik kazanç yüzde 1'lik kayıplar arasında dalgalanmasının ardından yüzde 0.3 değer kaybetti.

Güney Kore Wonu ve Güney Afrika Randı gelişen piyasa paralarındaki yükselişe öncülük etti. Avustralya ve Kanada Dolarları, ABD Doları karşısında yüzde 0.5'in üzerindedeğer kazandı.

Tahviller

Tahvil piyasaları, Asya genelinde yükseliş kaydetti. Yeni Zelanda 10 yıl vadeli tahvilleri yükselişe öncülük etti. Avrupa'da ise Almanya 10 yıl vadeli tahvil faizleri eksi yüzde 0.05 seviyesine gerileyerek, geçtiğimiz seansı yüzde 0'a yakın tamamladı.

Emtia

Bloomberg Emtia Endeksi, Fed kararının doları zayıflatmasıyla birlikte, yüzde 0.8 yükselerek kazançlarını altıncı güne taşıdı.

Petrol, ABD ham petrol stoklarının 6.2 milyon varil gerileyerek Şubat ayından bu yana görülen en düşük seviyeye indiğini işaret eden geçtiğimiz haftaki veri ardından kaydettiği kazançlarını genişletti.

(14:00'te güncellendi)