Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:15'te güncellendi)

Tahviller, hizmet ve imalat sektörlerine ilişkin verilerin ABD ekonomisinin Fed'i yıl sonuna dek faiz artırma yolunda tutabilecek denli güçlü olduğunu göstermesinin ardında düşerken, dolar iki haftanın en yüksek seviyesi yakınında tutundu. Hisse sentleri, petrol ile birlikte değerkazandı.

ABD Hazine tahvilleri, hizmet sektörü şirketlerinin Eylül ayında yaklaşık bir yılın en yüksek hızında büyüdüğünü gösteren verinin ardından düşüşünü dörüncü güne taşıdı ve bir ayı aşkın sürenin en uzun düşüş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi. Dolar yen karşısında yedinci gün üst üste yükseldi ve Mart ayından bu yana en uzun rallisini yaptı. Amerikan hisse senetleri, ham petrolün varil başına 50 dolara yaklaşması ile birlikte değer kazanırken, Avrupa hisse senetleri, Bloomberg News'un Avrupalı politika yapıcıların parasal genişlemeyi sonlandırmak için en iyi yolları aradığını kaydeden bir haber geçmesinin ardından altı günlük yükselişini durdurdu.

Traderlar, daha önce görülmemiş büyüklükteki teşvik tedbirlerinin gideceği yola ilişkin işaretler alabilmek için, küresel merkaz bankalarının hareketlerine ve gelen ekonomik verilere bakıyor. Fed geçen ay faiz değişikliğine gitmedi, ancak faiz artırımı için zeminin güçlendiğini ve ekonomik görünüme ilişkin risklerin neredeyse dengelendiğini belirtti. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin artış göstermesi ve yüksek borçlanma maliyetleri için zemini güçlendirmesi bekleniyor.

Wells Fargo Funds Management LLC baş portföy stratejissti Brian Jacobsen, "Ekonomik aktivite dikkate alındığında, Fed'in faiz artırımına gitmemek için fazla bir bahanesi yok," dedi ve "IMS imalat dışı endeksi için bu büyük bir zaferdi. Sadece ISM için değil, geniş anlamda da önemli bir zaferdi. Kasım ayında faiz artırımını göz ardı etmeyin" şeklinde görüş bildirdi.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillernin faizi üç baz puan ya da 0.03 yüzde puanı artarak, New York saati ile 14:14'te yüzde 1.72'ye çıktı.

(22:15'te güncellendi)