Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fed yetkililerinden gelen şahin açıklamalarla doların küresel piyasalarda güçlenmesi, Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alımlarını azlatabileceğine yönelik haberler, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini hızlandıracağı beklentileriyle dolar güne 3.05 liranın üzerinde başladı.

Türkiye'de beklentilerden düşük gelen enflasyon verisinin ardından Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini hızlandıracağına dair beklentileri artırıyor. Fed yetkililerinin faiz artışını destekleyici mesajları da doların küresel piyasalarda güçlenmesine neden oluyor.

Dün akşam saatlerinde 3.0613'e yükselen Dolar/TL bugüne 3.0540'tan başlamasının ardından saat 12:41 itibariyle 3.0640'a kadar yükseldi. Euro ise 3.44'e kadar yükselmesinin ardından 3.42 seviyelerinde.

"3.09-3.12 BANDINA YÜKSELİŞ OLABİLİR"

NoorCM Risk Analisti Barışcan Yücel Bloomberg HT'ye Fed başkanlarından gelen şahin açıklamalar ve risk iştahının artmasının doların küresel piyasalarda sert değer kazanmasına neden olduğunu belirterek, "Kısa vadede buradan tepki satışlarının gelmesini bekliyoruz. Bu satışlar 3.0340 ve 3.0170'e kadar yaşanabilir fakat 3'ün altında çok fazla fiyatlama beklemiyoruz" diye konuştu.

Yücel, orta - uzun vadede yurtiçinde jeopolitik belirsizlikler ve Fed yetkililerinden gelecek açıklamalarla kurda 3.09-3.12 bandına sert yükselişler olabileceğini söyledi.

"ZİRVEYİ TEST EDEBİLİR"

Invest AZ Yatırım Uzmanlığı Birim Müdürü Mehmet Arın Bloomberg HT'ye ABD verilerinin ardından yeni zirvenin görülebileceğini söyledi. Arın "Dolar/TL son Moodys kararı sonrasında da 3.02'leri denemişti, daha sonra AMB ve Fed üyelerinin konuşmalarıyla bir anda 3.03'ün üstüne çıktı. Şu anda zirve olan 3.09'lara daha yakın görünüyor. Bu hafta ABD'de verilerin beklentilerden çok iyi olmasıyla zirveyi test edebilir" dedi.

Bugün ABD'de ADP Özel Sektör İstihdam verisi açıklandı. Veriye göre özel sektör istihdamı Eylülde 154 bin artarak 165 binlik beklentinin altında kaldı.

Ancak kurda asıl belirleyici ABD'de cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi olacak.