Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro bölgesi ekonomisi, 19 ülkenin dahil olduğu bölgede siyasi belirsizliğin belirmesiyle ivme kaybetti.

Londra merkezli IHS Markit'in Çarşamba günü açıkladığı rakamlara göre, imalat ve hizmet sektörlerine ilişkin PMI verisi Ağustos'taki 52.9 seviyesinden, Eylül'de 52.6'ya geriledi. Markit tarafından bugün açıklanan veriler 23 Eylül'de açıklanan verilere paralel gerçekleşti. Bugün açıklanan veri Ocak 2015'ten bu yana en düşük seviye oldu. 50'nin üzerindeki veriler genişlemeye işaret ediyor.

Politika yapıcılar, euro bölgesinde giderek daha popülist eğilim gösteren politik hareketler nedeniyle enflasyon ve büyümeyi desteklemekte zorluk çekiyor. Euro bölgesinin en büyük ekonomilerinde genel seçimler öncesinde, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararından, zaten işsizlik oranının yüksek olduğu bölgede mültecilerin entegrasyonunda yaşanan güçlüklere kadar bir çok zorlukla karşı karşıya kalınıyor.

IHS Markit baş ekonomisti Chris Williamson, "Bölge genelinde büyüme oranındaki yavaşlama iş çevrelerinden artarak yükselen uyarıları yansıtıyor. Brexit'in etkisinin Fransa ve Almanya'daki seçimler ve İtalya ile İspanya'daki siyasi huzursuzluk nedeniyle artmasına bağlı olarak, bu trendin önümüzdeki yıla kadar sürmesini bekliyoruz." dedi.

IHS'nin 3 Ekim'de açıkladığı verilere göre, hizmet PMI verisi Eylül'de 52.8'den 52.2'ye geriledi. İmalat verisi 51.7'den 52.6'ya yükseldi.

Bölgenin 4 büyük ekonomisi arasında, Fransa ekonominin ivmesinde toparlanma kaydeden tek ülke oldu. Fransa'da hizmetler verisindeki hızlanma neredeyse yatay seyreden imalatı dengeledi. Almanya, İtalya ve İspanya'da faaliyet verisi yavaşladı.

Williamson, PMI verisinin, euro bölgesi ekonomisinin 3. çeyrekte yüzde 0.3 genişlediğine işaret ettiğini söyledi. Euro bölgesi bir önceki çeyrekte de aynı hızda büyümüştü. Ancak toparlanmanın yavaşladığına dair işaretler de mevcut.

Williamson, "Euro bölgesi ekonomisinin 2016'da yüzde 1.6 büyüyeceğini beklesek de, 2017'de artan siyasi belirsizlik nedeniyle bu ılımlı büyümenin dahi yakalanamayacağını düşünüyoruz" dedi.