Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Hafta başında tarihi rekor seviyeye yükselen kur, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Perşembe günkü faiz kararı ardından 3.06 seviyesinin altını gördü. Karar sonrası ilk işlemlerde 3.05'li seviyelerden alıcı bulan Dolar/TL , kayıplarının bir kısmını geri alarak 3.06 seviyesinin üzerine tırmandı.

Önceki gün jeopolitik gelişmeler, Başkanlık açıklamaları ve faiz indirimi beklentileriyle 3.1140'le tarihi rekor seviyeye yükselen kur, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut'un açıklamalarının MB'den faiz indirim beklentilerini azaltmasıyla, kademeli olarak 3.06'lara kadar düşmüştü.

TCMB kararı öncesi 3.07'li seviyelerde seyreden kur, TCMB'nin faizlerde değişikliğe gitmemesi ardından 3.06'nın altına geriledi. Karar sonrasında 3.05'li seviyelere gerileyen dolar/TL, sonraki işlemlerde 3.06'nın üzerine tırmandı.

Güniçi işlemlerde TCMB faiz kararı öncesi en yüksek 3.0755 seviyesini gören dolar/TL, kararın ardındanc gerileyerek en düşük 3.0522'yi gördü.

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı da bugünün öne çıkan gündemi arasında. Bankanın faiz oranları ve aylık 80 milyar euro olan varlık alım programında değişiklik yapması beklenmiyor.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut dün yaptığı açıklamada "Eğer şartlar gerektiriyorsa Merkez Bankası bu ayı pas geçebilir" ifadesini kullanmıştı.



"DOLARDA GEVŞEME SÜREBİLİR"

Destek Menkul Değerler'den Murat Tufan karar sonrasında kurda gevşemenin sürebileceğini söyledi. Tufan, "Kararla beraber TL varlıkları sert yükselirken kurun 3.0500 seviyelerine kadar gerilediğini görüyoruz. Teknik görünümde 3.0880-3.0750 direnç bölgesi altında kaldığı sürece dolarda gevşemeler sürebilir. 3.0350-3.0200 bandına doğru bir hareketlenme görebiliriz." diye konuştu.

"MERKEZ LİRA SAKİNLEŞİRSE FAİZ İNDİREBİLİRİM DİYOR"

HSBC Portföy Yönetimi ise yolladığı notta, Döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmelerin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırladığı belirten Merkez Bankası bir sonraki adımın yönü ve zamanlamasının verilere bağlı olacağını söylüyor. Diğer bir ifadeyle Merkez Bankası lira sakinleşirse yeniden faiz indirebilirim diyor..Dolar kurunda ilk etapta 3.03'e doğru hareketin sürebileceği görüşündeyiz" yorumunu yaptı.

(14:30'da güncellendi)