Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs raporunda, OPEC üyesi ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların devam etmesi ve örgütün 30 Kasım'da düzenlenecek olağan toplantısında üye ülkelere üretim kotaları getirilememesi durumunda ham petrolün varil fiyatının 40 dolar seviyesine kadar düşebileceğini vurguladı.

OPEC ülkelerinin ekim ayında üretimlerinin arttığına dikkat çekilen raporda, "Düşük petrol fiyatlarının yarattığı korku OPEC'in 30 Kasım'da anlaşmaya varmasına yol açabilecek olsa da anlaşmanın başarılı olma olasılığını hala düşük görüyoruz." ifadesi kullanıldı.

 Raporda, OPEC'in en büyük ikinci ve üçüncü üreticileri konumunda bulunan Irak ve İran'ın kota sınırlamasıyla ilgili yapılacak herhangi bir anlaşmadan muaf kalmayı talep ettikleri anımsatılırken, OPEC'in anlaşmaya varması durumunda bile bunun gelecek sene küresel piyasadaki arz fazlasını azaltmaya yetmeyeceği bildirildi.

 Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'ın bireysel ham petrol üretim seviyelerini geçen hafta yüzde 4'er azaltmayı teklif ettiğinin hatırlatıldığı raporda, OPEC dışı ülkelerden Rusya, Brezilya ve Kazakistan'ın ise üretimlerini sabit tutma konusunda son haftalarda "isteksiz" açıklamalarda bulunduklarına işaret edildi.

Raporda, OPEC'in ekim ayındaki toplam üretiminin günlük ortalama 34,2 milyon varil olduğu kaydedilirken, söz konusu dört Körfez ülkesinin üretim seviyelerini azaltması durumunda kartelin toplam üretimin günlük ortalama 33,6 milyon varile gerileyeceği belirtildi.

Ancak, kartelin diğer üyelerinin ve Rusya'nın üretimlerinin gelecek sene artacağına işaret edilen raporda, 2017'de OPEC ve Rusya'nın toplam petrol üretiminin günlük ortalama 45,9 milyon varile ulaşacağı ve bu seviyenin Goldman Sachs'in 2017 yılı üretim tahmininin 0,7 milyon varil üzerinde olduğu vurgulandı.

OPEC'in eylül ayında Cezayir'de düzenlediği gayriresmi toplantıda ilk kez üretim seviyesini sınırlandırmayı planladığını duyurmasının ardından, küresel piyasalarda oluşan olumlu havayla, ekim ayında ham petrolün varili son 15 ayın en yüksek seviyesi olan 53 doların üzerine kadar tırmanmıştı.

Goldman Sachs, eylül sonunda, 2016 sonu petrol fiyatları tahmininin varil başına 43 dolar, 2017'de ise varil başına ortalama 53 dolar olmasını öngördüğünü açıklamıştı.

OPEC'in en büyük ikinci petrol üreticisi Irak, DEAŞ ile mücadele ettiği için söz konusu plandan muaf tutulmayı talep etmişti. Ayrıca, kartel üyelerinden İran, üzerindeki geçmiş yaptırımlar, Libya'yla Nijerya da güvenlik sorunlarının petrol üretimlerini olumsuz etkilemesi nedeniyle plandan muaf tutuluyor.

AA