Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IHS Markit Economics Başekonomisti Chris Williamson, Avro Bölgesinde nihai bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksinin (PMI) sadece yüzde 0,3'lük Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışına işaret ettiğini bildirdi.

Londra merkezli ekonomi araştırma kuruluşu IHS Markit Economics'in nihai verilerine göre, daha önce açıklanan öncü verilerde revizyon yapıldı. Avro Bölgesi nihai bileşik PMI, 24 Ekim’de yayımlanan 53,7 puandan 53,3 puana çekildi. PMI verisi eylül ayında ise 52,6 puan seviyesindeydi.

Piyasaların ve ekonomistlerin yakından izlediği PMI verisinin önceki aya kıyasla ılımlı artışında Almanya öncü ülke oldu.

Bu arada Avro Bölgesinde ekim ayı hizmet sektörü PMI da öncü verideki 53,5 puandan 52,8 puana düşürüldü. Almanya'da ise ekim ayı nihai bileşik PMI 55,1 puanlık seviyede değişmeden kalırken, hizmet sektörü PMI 54,1'den 54,2 puana revize edildi.

IHS Markit Economics Baş Ekonomisti Williamson, konuya ilişkin açıklamasında, "Ekim ayında önceden açıklanana kıyasla daha zayıf gerçekleşen genişleme, Avro Bölgesinde bu yılın büyük bölümünde görülen durgun büyüme ivmesinden sapılıp sapılmayacağına yönelik endişeleri artırıyor.” değerlendirmesini yaptı.

Ekim ayı PMI verisinin sadece yüzde 0,3'lük GSYH artışına işaret ettiğini belirten Williamson, "Veri, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) ekonomiyi teşvik etmek için gösterdiği çabalarına rağmen, 4. çeyrekteki büyümenin 2. ve 3. çeyrektekinden farksız olabileceğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

PMI verisi, Avro Bölgesi ekonomisinin durumuna ve büyümesine ilişkin önemli bir gösterge olarak kabul edilirken, endekste 50 puanın üzeri ekonomik genişleme olarak görülüyor.

AA