Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

IMF Türkiye'nin 4. madde raporunu yayınladı.

Raporun özet kısmında şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye ekonomisi bir çok şok yaşadı. Artan siyasi belirsizlik, turizm gelirlerindeki sert düşüş, ve yüksek özel sektör borçluluğunun etkisi görülüyor. Mevcut para politikası duruşu halihazırda hedefin üzerinde olan enflasyonu, yavaşlayan ekonomik arka plana karşı kontrol altına alma ihtiyacını dengeliyor. Şimdiye kadar uygun dış finansman koşulları yardımcı oldu, ancak dış finansman ihtiyacı yüksek kalmaya devam ediyor ve bütçe alanını kısıtlıyor. Buna rağmen, ekonomiyi desteklemek için bir miktar mali genişleme uygun olabilir. Kur riskini azaltmak için makroihtiyati tedbirler güçlendirilmelidir"

IMF raporunda, güçlü büyüme performansının ardından Türkiye ekonomisinin 2016'da yavaşladığı ve zayıf işletme güveni, yurtiçi ve yurtdışı negatif şoklar nedeniyle yüzde 2.9 büyüme beklenildiği belirtildi. Raporda, işsizlik oranının yüksek olduğu ve artmayı sürdürdüğü ifade edildi. Kredi büyümesinin kayda değer biçimde yavaşladığı belirtildi. Jeopolitik gerilimler nedeniyle belirsizliğin arttığı, 15 Temmuz başarısız darbe girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmelerin belirsizliğin artmasında etkili olduğu belirtildi.

IMF 4. madde raporunda, enflasyonun kısmen düştüğü ancak yetkililerin yüzde 5 hedefinin çok üzerinde kalmayı sürdürmesinin beklendiği ifade edildi. Asgari maaş zammı ve yapışkan beklentilerin enflasyonu 2016 ve 2017 yıllarında da yüzde 8 civarında tutmayı sürdüreceği kaydedildi.