Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(TSİ 20:00'de güncellendi)

ABD'ye bağlı küçük bir ada olan Guam'dan seçim sonuçları geldi. ABD'de doğu saatinden 15 saat önde bulunan ve 'Amerika'nın gününün başladığı yer' sloganına sahip olan Guam'da yapılan seçimi Hillary Clinton kazandı.

32.071 seçmenin sandığa gittiği adada, oyların %71.63'ünü Hillary Clinton kazanırken, Cumhuriyetçi aday Donald Trump %24.16'da kaldı. Sosyalist aday Emidio Soltysik ise %4.22 oranında oy aldı.

Tamamı ABD vatandaşı olan Guam sakinleri sandık başına gidip, oylarını kullandı ancak bu oylar başkanlık seçimleri için geçerli olmayacak. Guam, ABD'nin herhangi bir eyaletine bağlı olmadığı için ABD Başkanı'nın seçecek olan Delegeler Kurulu'nda temsil edilmiyor.

Guam'daki seçimler ulusal boyuttaki yarışı etkilemese de, ülkedeki seçim sonuçlarına dair önemli bir gösterge olabiliyor. Guamlılar ilk kez sandığa gittikleri 1984'ten bu yana, yani tam 32 yıldır, ABD başkanını doğru tahmin ediyor. Ada'dan çıkan sonuç ABD'nin tamamından da çıkıyor.

Guam sakinlerinin bu konudaki tek firesi ise 1996 yılından. 1996'da adayı vuran tayfundan dolayı seçimler ertelenmişti. Guamlılar sandığa gittiklerinde ise ABD halkı Bill Clinton'ı çoktan Beyaz Saray'a taşımıştı.

ABD'deki başkanlık seçiminde, New Hampshire eyaletinin üç köyünden gelen sonuçlara göre, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump burada yarışı Demokratların adayı Hillary Clinton'ın kaşısında 32-25 önde götürüyor.

New Hampshire'in Dixville Notch köyünde, 8 seçmenin oy kullandığı ve 40'a yakın gazeteci tarafından izlenen sandıktan, Demokrat Parti adayı Clinton'a 4, rakibi Cumhuriyetçi Parti adayı Trump'a 2, Liberteryan (Özgürlükçü) Parti adayı Gary Johnson'a ve bağımsız aday Mitt Romney'e birer oy çıktı.

Gece yarısı oy kullanılan diğer iki seçim sandığından, Clinton'a 17, Trump'a 14 oy çıkarken, Millsfield'da Trump 16 oy alarak 4 oy alan rakibine büyük fark attı.

ABD'nin New Hampshire eyalet yasalarına göre, seçmen sayısı 100'ün altında olan seçim bölgelerinde, gece yarısından sonra oy verme işlemi başlayabiliyor ve tüm seçmeler oylarını kullandıktan hemen sonra seçim sonuçları açıklanabiliyor.

ABD'nin 45'inci başkanının Demokrat Parti adayı eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın mı yoksa Cumhuriyetçi Parti adayı iş adamı Donald Trump mı olacağı, yarın sabah saatlerinde netleşmeye başlayacak.

Seçimin resmi olmayan sonuçların yarın akşam yerel saatle 9:00 (TSİ 5:00) gibi belli olabileceği tahmin ediliyor.

En fazla seçici delegeyi kazanan başkan olacak

ABD seçim sistemine göre seçimde en fazla oyu almak, başkan seçilmek için yetmeyebiliyor.

Ülkede seçim sistemi, her eyaletin, başkanı ayrı ayrı seçmesi üzerine kurulu. Federal yönetim yapısının bulunduğu ülkede halk, her eyalette partilerin başkan adayına bağlı olan "seçici" grubuna oy veriyor. Eyaleti kazanan başkan adayı, eyaletlerin nüfus yoğunluğuna göre belirlenen seçici delegelerin tamamını da kazanmış oluyor. Dolayısıyla seçici delegelerde çoğunluğu alan, ülkenin de başkanı oluyor.

Bu nedenle gözler Hillary Clinton ile Donald Trumpın halkın ne kadarının oyunu aldığında değil, hangi eyaletleri kazandığında olacak.

Başkanın seçilmek için 50 eyalet ve özel statüsü bulunan başkent Washington DCdeki 538 seçici oyun salt çoğunluğunu, yani 270ini alması gerekiyor.

California, 55 kişiyle en çok seçici kurul üyesi barındıran eyalet. İkinci sırada 38 üyeyle Teksas geliyor.

Diğer eyaletlerdeki seçici delegelerin dağılımı ise şöyle:

New York 29, Florida 29, Illinois 20, Pennsylvania 20, Ohio 18, Georgia 16, Michigan 16, Kuzey Carolina 15, New Jersey 14, Virginia 13, Washington 12, Massachusetts 11, Arizona 11, Tennessee 11, Indiana 11, Minnesota 10, Maryland 10, Missouri 10, Wisconsin 10, Colorado 9, Güney Carolina 9, Alabama 9, Kentucky 8, Louisiana 8, Oklahoma 7, Connecticut 7, Oregon 7, Arkansas 6, Mississippi 6, Utah 6, Kansas 6, Nevada 6, Iowa 6, West Virginia 5, Nebraska 5, New Mexico 5, Idaho 4, Maine 4, Rhode Island 4, Hawaii 4, New Hampshire 4, Vermont 3, Delaware 3, Montana 3, Alaska 3, Kuzey Dakota 3, Güney Dakota 3, Wyoming 3.

Seçimlerde Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında gidip gelen "salıncak eyaletler" (swing states), Clinton ile Trumpın kampanyalarını yoğunlaştırdıkları yerler oldu.

Adaylar arasındaki çekişmeden dolayı "savaş alanı" olarak da nitelendirilen Ohio, Florida, Kuzey Carolina, Virginia ve Pensilvanya, seçimin kaderinde etkili olacak.

Florida, California ve Teksas gibi oy ağırlığı yüksek olan eyaletler seçimlerde belirleyici olurken, "kazanan hepsini alır" kuralı gereği salıncak eyaletlerin hangi adaya oy vereceği de başkanlık için önemli hale geliyor.

Anketler Clintonı işaret ediyor

Ülke genelinde yapılan anketler Demokratların yarışı önde tamamlayacağını gösteriyor.

Economist dergisiyle araştırma şirketi YouGov tarafından seçim arifesi akşamında yapılan ankete göre, Clinton yüzde 45 ile Trumpın dört puan önünde. Liberteryan (Özgürlükçü) Parti adayı Gary Johnson yüzde 5, Yeşil Parti adayı Jill Stein ise yüzde 2 desteğe sahip.

Seçimlerde zaten üçüncü bir partinin adayına şans tanınmıyor.

Adaylar son ana kadar kampanyalarını sürdürdü

Öte yandan başkan adayları seçim çalışmalarını son dakikaya kadar sürdürdü.

Hillary Clinton dün güne Kuzey Carolinada yapacağı etkinlikle başladı. Raleigh kentinde seçmenlere seslenen Clinton, daha sonra Michigan eyaletine gitti.

Clinton seçim arifesi gecesini çekişmeli eyaletlerden Pensilvanyada geçirdi. Philadelphia kentindeki etkinliğinde Clintona ABD Başkanı Barack Obama ile eşi Michelle Obama da katılarak destek sundu. Clintonı bu son programında eşi eski ABD Başkanı Bill Clinton ile kızı Chelsea Clinton da yalnız bırakmadı.

Cumhuriyetçi aday Donald Trump ise dün seçim kampanyasının en yoğun gününü yaşadı. Toplam beş eyalette çalışmalarda bulunan Trump, ilk önce Florida eyaletindeki kararsız seçmenleri ikna etmek için uğraştı. Cumhuriyetçi aday, daha sonra sırasıyla Kuzey Carolina, Pensilvanya, New Hampshire ve Michigandaki etkinliklerde seçmenlere son mesajlarını aktardı.

Bu arada Clinton ve Trump seçim sonuçlarını memleketlerinden izleyecek. Her iki aday, seçim kampanyalarının merkezleri olan New York şehrinde seçim sonuçlarının netleşmesini bekleyecek. İki aday da seçim sonunda, zafer veya yenilgi mesajlarını buradan verecek.

ABDliler, 9 Kasım sabahına birbirinden farklı iki gelecek vaadinden biriyle uyanacak. Clinton, seçilmesi halinde selefi Obamanın politikalarını büyük oranda sürdürme vaadinde bulunurken, Trump kampanyası boyunca başta sağlık ve göçmenlik politikaları olmak üzere eğitimden ekonomiye varıncaya kadar mevcut yönetimin politikalarından farklı, hatta zıt görüşleri dile getirdi.

ABDnin 45inci başkanı 20 Ocakta yemin ederek görevine başlayacak. Başkanların yemin törenleri, ABD Kongresinin bahçesinde halka açık törenle yapılıyor.

Seçim sonuçları ilk APden bekleniyor

Sandıkların saat 19.00da kapanmaya başlayıp eyaletlere göre gece yarısına kadar süreceği seçimlerde, sonuçların hızla netleşmesi bekleniyor.

Kendisini kar amacı gütmeyen haber ortaklığı olarak nitelendiren Associated Press haber ajansı, seçim gecesi 4 binden fazla muhabirle ülke çapında veri toplayacak.

AP, her seçimde, galibe ilişkin de öngörüler yayınlıyor. Doğru çıkan öngörüleriyle dikkati çeken APnin seçim akşamı ilk verileri duyurması bekleniyor.

Ajans, 2008 yılındaki seçimde sandıkların kapanmasının ardından 3-4 saat içinde başkanın kim olacağını ilan etmişti.

AA ve Habertürk