Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı, eylülde bir önceki aya göre yüzde 0,7 ve ithalatı yüzde 0,5 azalırken, dış ticaret fazlası 21,3 milyar euroyla beklentinin altında gerçekleşti.

Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) bugün açıkladığı geçici verilere göre, Almanya’da eylül ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış 100,5 milyar euroluk ihracat, 79,2 milyar euroluk da ithalat gerçekleştirildi.

Ülkenin eylül ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı ağustos ayına oranla yüzde 0,7, ithalatı yüzde 0,5 geriledi. Eylülde mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış dış ticaret fazlası da 22,4 milyar Euroluk piyasa beklentisinin altında 21,3 milyar euro seviyesinde gerçekleşti.

-Arındırılmamış dış ticaret fazlası 24,4 milyar euro

Arındırılmamış rakamlara göre eylülde 106,4 milyar euroluk ihracat, 82 milyar euroluk ithalat yapıldı. Ülkenin arındırılmamış rakamlarla ihracatı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,9 arttı, ithalatı ise yüzde 1,4 azalış kaydetti. Almanya'nın arındırılmamış rakamlarla dış ticaret fazlası ise 24,4 milyar euro olarak belirlendi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, eylülde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine arındırılmamış rakamlarla 63,4 milyar euro değerinde ihracat, bu ülkelerden 55,2 milyar euroluk ithalat gerçekleştirdi. Geçen yılın eylül ayına kıyasla AB ülkelerine ihracat yüzde 2,3 artı bu ülkelerden ithalat ise yüzde 0,3 azaldı.

Eylülde, 19 üyeli Euro Bölgesine 39,5 milyar euroluk ihracat, bu ülkelerden 37 milyar euroluk ithalat yapıldı. Bu dönemde, euro Bölgesine ihracat yüzde 2,3 arttı, bölgeden ithalat ise yüzde 2,2 azaldı. Euro Bölgesine dahil olmayan AB ülkelerine ihracat yüzde 2,2’lik artışla 24 milyar euro , ithalat da yüzde 3,8’lik artışla 18,3 milyar euroya çıktı.

Almanya'nın eylül ayında AB dışındaki ülkelere (üçüncü ülkeler) ihracatı 43 milyar euro ve bu ülkelerden ithalatı 26,8 milyar euro olarak belirlendi. Almanya'nın söz konusu ülkelere ihracatı geçen yılın eylül ayına kıyasla yüzde 1 ve bu ülkelerden ithalatı da yüzde 3,6 geriledi.

AA