Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

JCR Eurasia Başkanı Orhan Ökmen ABD Başkanlık seçimlerinin Türkiye ekonomisine etkileri ve TL'deki zayıflamaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD seçimleri "küreselleşme eğilimlerini engelleyebilir"

Ökmen, "ABD başkanlık seçim sonuçları; küreselleşme eğilimlerinin engelleneceği yeni bir risk olasılığının ortaya çıkmasına işaret etmektedir" dedi. Ökmen, ABD başkanlık seçimi sonucunda, "küreselleşme eğilimlerinin ve ekonomiler arasındaki pozitif dışsallıkların zayıflayacağı ve büyüme oranlarının daha da azalacağı bir döneme girileceği" yönünde yeni risklerin oluşabileceğini belirtti.

Türkiye'nin "AB standartlarına uyum gücünü yükseltmesi gerek"

Ökmen, Türkiye'nin bu dönemde "Küreselleşme karşıtlığı riskinin üreteceği etkilerden" kurtulmak için "AB standartlarına uyum gücünü yükseltmesi gerektiğini" kaydetti. Ökmen, "Gelişmekte olan ülkeler ve dolayısıyla Türkiye, referans aldıkları AB standartlarına uyum seviyesini yükselterek ve kendi ülkelerindeki hukukun egemenliğini artırarak, ortaya çıkan bu küreselleşme karşıtlığı riskinin sebep olacağı ulusal-bölgesel ve global tahribatları azaltmalıdır." yorumunda bulundu.

Yatırımcı algısının güçlenmesi için kurumlar güçlendirilmeli

Ökmen, Türkiye’de bürokrasi ve kurumlara yeniden kalite ve etkinlik sağlanması çalışmalarının hızla sonuçlandırılması gerektiğini belirtirken, "Yatırımcı algısındaki bozulmaların önüne geçmek, demokrasi seviyesindeki gerileme sürecini durdurmak ve toplumsal tolerans seviyesini yükseltmek için bürokrasi ve kurumlara yeniden kalite ve etkinlik sağlanma çalışmaları hızla sonuçlandırılmalıdır." dedi.

"Yüksek finansman giderleri ekonomik büyümeye en önemli engel"

Ökmen, TL’deki zayıflamanın devam etmesinin üretim gücünü önemli ölçüde zayıflatacağını söyledi. Ökmen, "Yüksek finansman giderleri ekonomik büyümeye en önemli engeldir. Finansman giderinin en önemli bölümü ise TL değerindeki hızlı kayıplardır." dedi.

"TL daha ziyade içerideki siyasi gelişmelere göre yön arıyor"

JCR Başkanı, Türk lirasının dışardaki gelişmelerden daha ziyade yurt içerisindeki siyasi gelişmelere göre yön aradığını belirterek, "Gelişen ülkeler üzerindeki konjonktürel baskılar Türkiye üzerinde de etkili olmakla birlikte, TL'deki keskin kaybın en belirgin nedeni yatırım ortamına yansıyan siyasi gerilimlerin ürettiği negatif algılardır." dedi.