Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Nomura ekonomisti İnan Demir, Türkiye'ye ilişkin olumsuz görüşlerin ifade edilmesi için en iyi seçimin Türk lirası olduğunu belirtirken, Dolar/TL kurunda 12 aylık tahminlerinin 3.65 seviyesinde olduğunu ifade etti.

Nomura analistleri, Türkiye'nin, yeni seçilen ABD Başkanı Trump'ın politikaları nedeniyle oluşabilecek "Trumpflasyon" senaryosundan zarar görebileceğini belirtti.

Demir, ABD faiz hadlerinin yükseleceği ve doların güçleneceği "Trumpflasyon" senaryosunun, yüksek dış finansman ihtiyacı ve dolar cinsinden borç yapısı nedeniyle Türkiye ekonomisine zarar vereceğini düşünüyor.

Nomura raporunda, Türkiye'nin dış borcunun yaklaşık yüzde 60'ının dolar cinsinden olduğu, ancak Türkiye ihracatında dolar payının yüzde 40 civarında olduğu belirtilirken, "'Trumpflasyon' dünyasında Türkiye diğer para birimlerinden ihracat geliri elde ederken, dolar cinsinden borç servisi gerçekleştirmeye çalışmak gibi istenmeyen bir durumda olacak" denildi.

Demir, Türk lirasının dolar karşısında 3 ay içerisinde 3.40'a, 12 ay içerisinde 3.65'e gerileceğini tahmin ediyor.

Nomura ekonomisti İnan Demir, Merkez Bankası'nın lirayı desteklemek için faiz oranını kullanma alanının "çok kısıtlı" olduğunu, TL ve Döviz mevduat faizleri arasındaki makasın daralmasıyla yurtiçinde yerleşiklerin döviz varlıklarını satmasının pek olası gözükmediğini belirtti.

Demir, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in 2017 başında Türkiye'nin kredi notunu indirebileceğini, bu gelişmenin bankaların sermaye yeterlilik rasyolarını etkileyebileceğini kaydetti.