Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ticaretin temelini oluşturan küçük esnafın desteklenmeye ihtiyacı olduğunun her kesim tarafından bilindiğini belirterek, "Perakende Ti̇careti̇n Düzenlenmesi̇ Hakkında Kanun" ile düşünülmeye başlanan küçük esnaf ve gelişmenin devamı için yönetmelikler ile yasanın desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

Palandöken, Avrupa KOBİ Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Birliği'nde, KOBİ'lerin Avrupa Küçük İşletmeler Yasasında “Önce Küçük Olanı Düşün” prensibi ile korunmaya çalışarak, çeşitli kurallar geliştirildiğini ifade etti. Girişime olan genel yaklaşımı iyileştirmek, KOBİ’lerin gelişimini engelleyen faktörleri ortadan kaldırılmak, kamu kurumlarını KOBİ’lerin destekçisi pozisyonuna getirmek, KOBİ’lerin büyüyen pazarlardan yararlanmasına teşvik edilmesi gibi maddeler ile küçük işletmelerin haklarının korunmasının hedeflendiğini ifade eden Palandöken, bunun da takdir edilecek ve örnek alınacak bir yaklaşım olduğunu vurguladı.

Türkiye'de KOBİ’lere verilen destek ve önemin özellikle küçük esnaf için büyük önem taşıdığına dikkati çeken Palandöken, “Ticaretin temelini ve yüzde 99,8’lik bir ticari çoğunluğu oluşturan küçük esnafın desteklenmeye ihtiyacı olduğu her kesim tarafından bilinmektedir. Perakende Yasası ile düşünülmeye başlanan küçük esnaf ve gelişmenin devamı için yönetmelikler ile yasa desteklenmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, Türkiye genelinde 2 milyonu aşkın esnafın ahilik geleneğinin temsilcisi olduğuna işaret ederek, 800 yıldır "Ahilik" olarak bilinen yapının yeni adının "KOBİ" olduğunu, istihdam ölçekli geleneğin devam ettirilmesi gerektiğini belirtti. Palandöken, verimliliğin ana anahtarı olan "çırak, kalfa ve usta" ilişkisinin mutlaka devam ettirilmesi gerektiğini kaydetti.

AA