Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar küresel finans krizinden bu yana görülen en güçlü yükselişine hazırlanırken hedge fonları, ABD parasındaki yükselişe ilişkin temkinli davranıyor.

Önemli spekülatörlerinin, doların sekiz önemli para birimi karşısında yükseleceği beklentisi, 15 Kasım'da sona eren haftada sadece 15 kontrat artış kaydetti. Buna karşın, Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) verilerine göre net kontrat sayısı 221,204 ile Şubat ayından bu yana görülen en yüksek seviyesine tırmandı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump'ın reflasyonist ekonomi politikalarının daha hızlı parasal sıkılaştırmayı tetikleyeceği yönündeki spekülasyonun etkisiyle, geçtiğimiz iki haftalık sürede 2008 yılından bu yana görülen en güçlü artışı kaydetti.

Sydney'de St. George Bank Ltd. kıdemli ekonomisti Janu Chan, “Spekülatörler, ABD Doları'nda çok fazla yukarı yönlü beklenti içerisinde değil. Doların yakında zirveyi görme riski var” dedi.

ABD parasının 10 önemli para karşısındaki değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, geçtiğimiz iki haftada yüzde 4.7 yükselmesinin ardından, Pazartesi günü Londra saatiyle 06:45'te yatay seyretti.