Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

AK Parti, tepkilere neden olan cinsel istismar önergesinden geri adım atmadı. Başbakan Yıldırım dün partisinin kadın milletvekilleriyle kahvaltıda buluştu. AK Parti grup başkanvekilleri ise durum değerlendirmesi yaptı ve tasarının, değişiklik yapılmadan oylanmasına karar verildi.

AK Parti, dün cinsel istismar mesaisi yaptı. Başbakan Binali Yıldırım kadın milletvekilleriyle bir araya geldi. Parti grubu Meclis’te bir toplantı yaptı. Muhalefetin ve kadın derneklerinin tepkileri değerlendirildi. AK Parti, önergenin arkasında durma kararı aldı. Kararı açıklayan Elitaş, muhalefetle yeni bir görüşmenin de söz konusu olmadığını söyledi.

Elitaş, üç bin ailenin mağdur olduğunu, Aile Araştırma Komisyonu’nda da bu durumun tespit edildiğini belirterek, 4 siyasi partinin de bu ailelerin mağduriyetlerinin giderilmesi için görüşbirliğine vardığını savundu.

‘SON DAKİKA DEĞİL’

Elitaş, önergenin son dakikada verilmediğini, akşam saat 19.00’da muhalefet partilerine sunulduğunu belirterek, bazı muhalefet milletvekillerinin imza atma aşamasına geldiğini ancak gruplarından gelen tepki üzerine bundan vazgeçtiklerini iddia etti.

Elitaş, CHP’nin düzenlemenin geri çekilmesi yönündeki talebinin kabul edilebilir olmadığını kaydederek, “CHP’nin toplumdaki bu mağduriyeti giderme noktasında bir önerisi varsa bunu değerlendiririz” dedi. Önergenin doğru olduğunu söyleyen Elitaş, “Israrlıyız, yarın (bugün) son oylamasını yapacağız” diye konuştu. Önergenin kabul edildiğini, son oylamasının kaldığını anımsatan Elitaş, tasarının komisyona geri çekilmeyeceğini kaydetti.

Önergenin tecavüzcüyü affetmediğini, bir af düzenlemesinin söz konusu olmadığını savunan Elitaş, “Tecavüzcüyü aklama gibi bir durum yok. Bu bir af değil, ceza ertelemesidir” dedi.

‘GERİ ÇEKİN’ DEDİLER

Elitaş’ın muhalefet grup başkanvekilleri ile kurduğu temaslarda ise CHP ve MHP düzenlemenin geri çekilmesinde ısrar etti. Hem CHP’li Levent Gök hem de MHP’li Erkan Akçay önergenin geri çekilmesi taleplerini koruduklarını vurguladı. Akçay, “Öneriniz var mı?” diyen Elitaş’a, “Önce siz önergeyi geri çekin sonra konuşuruz” yanıtını verdi.

Bu arada HDP’nin de Meclis çalışmalarına katılma kararını değerlendirmesi nedeniyle muhalefetin üç partisinin de bugün Genel Kurul’da yasanın tümü üzerindeki oylamada hükümete yüklenmesi ve bazı milletvekillerinin protestolarıyla tartışmayı Genel Kurul salonuna taşıması bekleniyor.

ÇANKAYA KÖŞKÜ’NDE ÜÇ SAATLIK TOPLANTI

Başbakan Yıldırım, konuyla ilgili olarak dün Çankaya Köşkü’nde toplantı yaptı. Toplantıya, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti’nin kadın milletvekilleri ve partinin hukukçuları katıldı. 50’nin üzerinde ismin yer aldığı toplantı, yaklaşık 3 saat sürdü.

Toplantıda bazı AK Partili kadın milletvekilleri, düzenlemenin bu şekliyle yasalaşması halinde yeni mağduriyetlerin önünün açılabileceği endişesini dile getirdi. Bazı kadın vekiller, önergeden kendilerinin haberdar olmadığını ifade ederek, düzenlemenin kamuoyunda oluşan tepkiyi giderecek şekilde revize edilmesini istedi.

Bazı kadın milletvekilleri ise “cinsel istismar” denilince toplumun bu kavrama hassasiyet gösterdiğini belirterek, düzenleme ile tecavüzcüye af getirilmediğini kaydetti.

Yıldırım’ın kadın milletvekilleriyle yaptığı toplantıda, geçen perşembe günü TBMM’de düzenlemeye eklenecek önergenin oylaması sırasında karar yeter sayısı bulunamaması da gündeme geldi. Toplantıda Yıldırım’ın bu konudaki rahatsızlığını dile getirerek, parti disiplini konusunda uyarıda bulunduğu öğrenildi. Yıldırım’ın ayrıca muhalefetten makul ve sorunu giderecek bir teklif gelmesi halinde bunu değerlendirebileceklerini ifade ettiği belirtildi.

 Saliha ÇOLAK / Gazete Habertürk