Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, traderların Aralık ayında gidilebilecek olası bir Fed faiz artırımının haricinde ABD parasını destekleyecek güçlü bir sebep aramasıyla, yen karşısında altı ayın zirvesine yakın seviyelerden geri çekildi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Pazartesi günü, en son Ocak ayında görülen seviyelere tırmanmasının ardından, Salı günü düşüş kaydetti. ABD Doları, vadeli kontrat traderlarının Fed faiz artırımını yüzde 100 olarak fiyatlamasıyla birlikte hazime tahvili faizlerini takip ederek yükselmişti. ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump'ın ekonomi politikalarının enflasyonu destekleyeceği yönündeki spekülasyon, Fed faiz artırımına ilişkin trader beklentilerinin yükselmesinde etkili olmuştu.

Londra merkezli UniCredit SpA küresel Döviz stratejisi birim yöneticisi Vasileios Gkionakis, doların hız kesebileceğini ve bu yılın başındaki zayıflığın büyük bir olasılıkla devam edeceğini belirtti.

Gkionakis, Bloomberg Television'da Anna Edwards ve Yousef Gamal El-Din ile gerçekleştirilen mülakatta, “Dolar, muhtemelen ticaret ağırlıklı bazda, yüzde 10 fazla değerli. Fed Aralık ayında faiz artırımına gidecekken, dolardaki yükseliş ABD parasını reel faiz farklarının işaret ettiğinin çok üzerine taşıdı” dedi.

Gkionakis, “Dolar, ekonomik temellerdense siyasi algıyla hareket ediyordu. Hayal kırıklığına uğrama riskimiz bulunuyor” şeklinde görüş bildirdi.

Doların 10 önemli para karşısındaki değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, New York saatiyle 18:19'da yüzde 0.2 düşerek Pazartesi günkü yüzde 0.4'lük kayıplarını genişletti. Dolar, euro karşısında 18 Kasım'da görülen yakalaşık bir yılın en yükseği olan 1.0569 seviyesinden çekilmesinin ardından fazla değişmeyerek 1.0637'den işlem gördü. ABD Doları yen karşısında 110.76 seviyesinden alıcı buldu.