Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Fed'in faiz artırımına gitmesi için zeminin daha da güçlenmesinin tahviller ve altın üzerinde baskı oluşturması ile birlikte, kazançlarını daha da genişleterek 10 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Japonya hisse senetleri değer kazanırken, gelişen piyasa varlıkları düştü.

Dolar yen karşısında yedi ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. ABD piyasaları bugün Şükran Günü tatili nedeniyle kapalı. Japonya'da Topix Endeksi, yatırımcıların bir günlük tatilden dönmeleri ile birlikte yükselişini onuncu güne taşırken, Güney Kore hisselerinin gösterge endeksi ve para birimi en az yüzde 0.5 kaybetti. Filipin pesosu dolar karşısında 2008'den bu yana şlk kez 50 seviyesine indi. Avustralya ve Yeni Zelanda'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri yükselişini ikinci güne taşırken, altın dokuz ayın en düşük seviyesi yakınında işlem gördü. Bakır değer kazandı.

Donalt Trump'ın ABD başkanlık seçimlerindeki beklenmedik zaferinin tetiklediği tahvil satış dalgası, ABD'de beklenenden daha iyi çıkan dayanıklı tüketim malları siparişleri ve imalat sanayi verilerinin Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığının yüzde 100 seviyesine kalmasına yardımcı olmasının etkisi ile yeniden başladı. ABD'de dün açıklanan Fed'in Kasım ayı toplantı tutanakları, Fed yetkililerinin işgücü piyasasının sağlam seyretmesi ile birlikte politika sıkılaştırması için zeminin güçlendiğini ve bazı yetkililerin ise Araık ayında faiz artırımına gidilmesi gerektiğini düşündüğünü gösterdi. ABD'de hisse senedi gösterge endeksleri dün yeniden rekor seviyelerde kapanırken, faiz artırımı beklentileri tekrar gelişen piyasalar üzerinde baskı oluşturdu.

Singapur'da KGI Fraser Securities stratejisti Nicholas Teo, "Dolar, Yellen'ın gelecek ay harekete geçeceği beklentisi ile oldukça güçlü ve güçlü dolar, gelişen piyasa varlıklarının dezavantajlı olarak görüleceği anlamına geliyor" dedi.

Japonya haraiç MSCI Asya Pasifik Endeksi iki günlük çıkışın ardından yüzde 0.4 geriledi. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.8 yükseldi. Yen dolar karşısınd düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve yüzde 0.3 zayıflayarak 112.84 seviyesine geldi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, 2005'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra yüzde 0.2 daha güçlendi.