Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "İnşallah Türkiye Barolar Birliği ile yapmış olduğumuz olumlu görüşmeler çerçevesinde önümüzdeki yılbaşından itibaren şirket kuruluş işlemlerine ilişkin avukatlık ücretleri aşağı çekilecek." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının bütçesine ilişkin sunum yapan Ağbal, gelir politikalarını; yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın teşviki, yurt içi tasarrufların artırılması, katma değer zincirinde yükselme, ekonominin rekabet gücünü artırma ve kayıtlı ekonomiye geçişi hızlandırma eksenlerini dikkate alarak oluşturup, uyguladıklarını söyledi.

Yatırımı, üretimi ve istihdamı teşvik ettiklerini vurgulayan Ağbal, ekonominin rekabetçi yapısını güçlendirmek ve iş yapma ortamını daha da iyileştirebilmek için önemli düzenlemeleri ardı ardına yaptıklarını ifade etti.

Ağbal, hayata geçen düzenlemelerin önümüzdeki dönemde ekonominin büyümesine ciddi katkılar vermesini beklediklerini dile getirdi.

Yapılan düzenlemelere ilişkin bilgi veren Ağbal, işlem maliyetlerini azalttıklarını, süreçleri basitleştirdiklerini, yatırımların önündeki engelleri kaldırmaya yönelik adımlar attıklarını belirtti.

Ağbal, "Bütün amacımız yatırım döneminde yatırım maliyetlerini aşağı çekmek suretiyle ülkede yatırıma önemli teşvikler vermek. Bunları daha da devam ettireceğiz" diye konuştu.

Son 1 yılda yapılan önemli düzenlemelerden birinin şirket kuruluş işlemlerinin basitleştirilmesi ve bu süreçte oluşan kamusal yüklerin azaltılması olduğuna işaret eden Ağbal, şunları kaydetti:

"Özellikle damga vergisi ve harç yükümlülüklerini kaldırdık; defter tutma ücretlerini yarı yarıya düşürdük. İnşallah Türkiye Barolar Birliği ile yapmış olduğumuz olumlu görüşmeler çerçevesinde önümüzdeki yılbaşından itibaren şirket kuruluş işlemlerine ilişkin avukatlık ücretleri aşağı çekilecek. Bütün bu düzenlemeler şirket kuruluş maliyetlerini ortalama bin 100 liradan 300 liraya düşürmüş olacak. Ortalama şirket kuruluş süresi de 8-8,5 günden 2,5 güne düşmüş olacak."

Teşvik sisteminde son 1 yılda önemli düzenlemelere gidildiğini ifade eden Ağbal, sistemin daha etkin, etkili ve yatırımcı için daha cazip olmasını sağlayan çalışmalar yapıldığını söyledi.

Ağbal, Ar-Ge ve tasarım desteklerini artırdıklarını, üniversite-sanayi iş birliğini artıracak teşvikler getirdiklerini, finans sistemine yönelik önemli vergi teşvikleri sağladıklarını dile getirdi.

Faizsiz finans sistemini desteklediklerine değinen Ağbal, tasarrufları teşvik edecek, enerji verimliliğini destekleyecek, verginin sosyal boyutunu düzenleyen çalışmalara imza attıklarını belirtti.

Ağbal, yılbaşından itibaren Muhtasar Beyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumu bildirgelerini birleştireceklerini, bunun vatandaşların vergiye gönüllü uyumu bakımından önemli bir uygulama olduğunu vurguladı.

Teknolojik imkanlardan yararlanılıyor

Beyan, bildirim ve ödeme gibi işlemlerin çoğunu elektronik ortama taşıdıklarına işaret eden Ağbal, şöyle konuştu:

"Elektronik belge ve elektronik defter uygulamaları ile mükelleflerimizin vergiye uyum maliyetlerini azaltıyor, kayıtlı ekonomiye geçişi hızlandırıyoruz.

Ekim 2016 itibarıyla e-fatura ve e-defter uygulamasına kayıtlı kullanıcı sayısı yaklaşık 52 bine ulaştı, e-arşiv fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcı sayısı ise 4 bini geçti.
Düzenlenen e-fatura sayısı 330 milyona, e-arşiv fatura sayısı ise 4,5 milyara ulaştı.

Tebliğ işlemlerinde elektronik tebliğ uygulamasına geçiyoruz. Ekim sonu itibarıyla 2,7 milyon tebliğ belgesini elektronik ortamda tebliğ ettik.

Hazır Beyan Sistemi ile kasım ayı itibarıyla 1 milyon 446 bin mükellefin beyannamesini aldık."

KDV iadeleri

Naci Ağbal, KDV iadelerinin hızlı ve doğru bir şekilde yapılabilmesini sağlamak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Ağbal, şu bilgileri verdi:

"Amacımız KDV iade süreci içerisinde sıfır kağıt, sıfır maliyeli işlem ve vatandaşın en hızlı şekilde KDV iadesini doğru şekilde alabilmesini sağlamak. KDV işlemlerinde etkinliği, etkililiği, hızı artırabilmek için ihtisas vergi daireleri kurmaya başladık. Ankara ve İstanbul'da bu amaçla vergi dairelerini faaliyete geçirdik. Önümüzdeki aylarda ihtisas vergi dairelerinin sayılarını artıracağız. Diğer illerde de sadece KDV iadelerine dönük olmak üzere yeni ihtisas vergi daireleri kuracağız."

Yeniden yapılandırmada son gün

Mükellef borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin başvuruların bugün sona ereceğini hatırlatan Ağbal, "Çok önemli bir tanıtım ve kampanya dönemi yürüttük. Tanıtım faaliyetlerine verdiğimiz ağırlığın ve önemin karşılığını aldık. Başvurular önceki kanunlara göre rekor seviyelere ulaştı. Pazartesi günü bu konuda kapsamlı bir açıklamayı vatandaşlarımızla paylaşacağız" dedi.